Rhapsody in Blue

Trandafirul asta mi s-a prins de suflet mai greu. Nu stiu de ce, dar nu ma tenteaza prea tare trandafirii prea diferiti, prea iesiti din randul trandafirilor. Mintea mea probabil e blocata undeva intre lumi, fiindca, in loc sa vibrez la noile aparitii , unele care mai de care mai...altceva decat trandafir, ii iubesc e cei care se integreaza usor in gradina, fara stridente.



Am tot citit si am tot vazut poze cu el, pana cand , intr-o zi, am vazut o poza cu el la o forumista in gradina, si mi l-am dorit. Habar n-am de ce, ca nici macar nu era o fotografie profesionala, era doar facuta de o gradinareasa pasionata.
Trandafirul are o istorie mai interesanta, a fost creat de un rozierist englez amator, Frank Cowlishaw si a produs senzatie, fiind probabil pe atunci-2003-cel mai aproape de albastru. Era mare lucru, mai ales ca nu aparuse in gradina unui rozierist renumit.
Se pare ca, pentru a-si pune in valoare mai bine culoarea are nevoie de clima mai racoroasa. Un adevarat englez, nu?
Tufa a crescut la inceput ciudat, cu niste ramuri cam lalai si lungi, ciudate, mai degraba ca un rambler. Noroc ca il pusesem in stratul de perene si mai avea suport din cand in cand. Florile, grupate in buchete, semiduble au parfum mediu, desi pe unele site-uri e dat cu parfum puternic.



Ii place semiumbra, florile se ard si se decoloreaza spalacite in soare puternic, insa, de cand e mai la umbra, sub salcamul galben, are o culoare intensa. Florile de vara se deschid un roz liliachiu, dar imediat se fac violet deschis, cumva pudrat. Toamna are o cu totul alta culoare.In al doilea an si-a format o structura mai rigida, vad ca deja se inalta frumos, ii sta bine asa, cu frunzisul cenusiu care complimenteaza culoarea florilor. Primul an mi-a facut si ceva patare neagra, vad ca si aici s-a reglat, incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult. Florile de toamna sunt mai inchise la culoare. Incepe sa imi placa din ce in ce mai mult, mai ales ca ultimele flori au fost prinse de bruma si au capatat un visiniu inchis cu tente violacee absolut superb, in contrast cu staminele galbene.



A fost numit dupa bucata muzicala cu acelasi nume din King of Jazz de Gershwin.

16 comentarii:

Dani P. spunea...

In ultima poza, unde apare purpuriu de-a dreptul, e de nerecunoscut si ma atrage cel mai mult, seamana cu " La belle Sultane "...
Imi place albastrul, dar n-are sanse in gradina mea, ma multumesc, sa il vad la tine. O splendoare !!!

Corina spunea...

Da, asa e ce potrivit, cu La Belle Sultane.
Desi petalele erau un pic muiate de bruma, mi-a fost imposibil sa nu-i fac o poza, era prea frumoasa culoarea, parca nu era de pe aceeasi tufa.

Giga spunea...

Te kwiaty róży mają przepiękny kolor i jak jeszcze pachną, to są cudowne.Pozdrawiam

Aceste flori sunt frumoase trandafir de culoare, şi modul în care mirosul, ele sunt minunate. Al tău.

Corina spunea...

Dzięki za odwiedziny i za miłe słowa.
Masz jakieś świetne zdjęcia na blogu.

Mihaela spunea...

frumos, dar de ce nu ai facut si pentru noi o poza cu tufa intreaga sa o vedem si in ansamblu? Mi-ar placea daca ai pune la pozele cu flori si floarea in detaliu si planta intreaga.

Corina spunea...

Da, numai ca in stratul cu perene nu prea am cum. Este bagat intre tufe, aproape intercalat, iar in fata e o bordura de plante, deci nu-l pot fotografia decat de sus iar tufa nu e vizibila.
Oricum, stii cum e, cand incepi sa scrii iti dai sema ce mai liseste si mai completezi. La unii din postarile mai vechi le-am facut acum poze sa se vada structura, etajarea ramurilor, ca sunt fara frunze. Asa ca, mai rasfoiti din cand in cand, ca ma adaptez sugestiilor.

claudia spunea...

Eu ma enervez numai cand vad in numele unui trandafir cuvantul 'blue' si creierul meu parca ia pozitia unui...magarus cand nu vrea sa mearga mai departe, asa, protapit bine pe picioare inspre spate :))) Si mi-e greu sa inteleg incapatanarea cu care alearga si hibridatorii si amatorii de trandafiri dupa un trandafir albastru, nici nu stiu daca i-ar sta bine culoarea! Si nici nu le iese, sunt toti liliachii!!! E aceeasi treaba ca si cu laleaua neagra!
Nu am achizitionat pana acum niciunul, dar am ramas totusi surprinsa ca in pozele tale arata bine, dar de placut oricum imi place ultima, in care e prins de bruma si e o culoare mai placuta, dupa parerea mea.

Corina spunea...

Claude, de asta este si primul trandafir decris cu circumspectie, fiindca inca nu m-am chiar obisnuit nici eu cu el. Insa, are un avantaj. Este aerisit si la floare si la tufa, si merge excelent cu perenele.
Am aceeasi problema si cu dungatii moderni, strienti. Parca-s flori de plastic, desi am intamplator cativa in gradina.

Unknown spunea...

Puţine fotografii ,dar sunt deosebit de sugestive.
In afara de culoare imi place foarte mult floarea,modul cum sunt dispuse petalele ii da un farmec aparte.
Nu pot decat sa te felicit pentru colecţia ta de trandafiri!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

O gradina plina de culoare si de poezie!
Ar fi interesant de stiut cu ce perene este combinat pe Rhapsody in Blue.
Si o poza de ansamblu ar fi de dorit, daca exista cumva in calculator!
Multa sanatate va doresc!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

blue river si minerva imi plac mai mult decat acest trandafir

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Trimiteți un comentariu