Complicata treaba-Urcatorii

De când am început să am în grădină trandafiri, mi-a fost greu să înțeleg trandafirii urccători. Mă refer la cei cu tije groase si flori mari, cu creșteri rigide, cu flori așezate cuminți între frunze.



Aveam senzația că sunt bătută în cap, mi-au trebuit vreo patru ani să pricep logic ce să fac cu ei. Prin teorie, se spune că nu pui foarfeca pe ei primăvara, tai doar ce e înghețat, sau atacat de boli. Dar, după toate teoriile, eu reușeam să am niște rărituri, cu flori pe tije destul de lungi, cu ramuri rigide care nu voiau să stea frumos, ce mai, niște mături. Și unde era visul meu cu arcade înflorite, gardul acoperit de culoare, casa cu latura parfumată și îmbrăcată în parfum?



Trandafirii au o substanță care le dă semnalul să înflorească. Atunci când ramurile sunt verticale, substanța se duce în vârful tijelor și acolo apar flori mari, frumoase. Dar ce faci cu urcătorii, la care vrei flori frumoase in tot lungul ramurii?
Bineînțeles, o arcuiești, și o dirijezi în așa fel încât să fie cât mai mult timp orizontală-evantai, S,- așa încât substanța stagneaza în porțiunea respectivă și la fiecare frunză, unde este un mugure dormind, va apărea o rămurica purtătoare de flori.


Ramura de trei ani cu ramura noua desupra.

Se ofilesc florile, și le îndepărtăm, dar aici le îndepărtăm lăsând doar doi trei muguri pe tija laterală. Deci tai floarea cu atâta ramură cât să rămână un ciot de doi trei ochi.
Din acei ochi vor apărea, iîn valul următor de înflorire, una sau două tije scurte cu flori în vârf.
Dupa valul ăsta de toamnă, când nu îndepărtăm florile ofilite, pe tijele respective laterale, pot apărea maceșe. Vor forma decorul de iarnă și hrana vietăților din grădină.


Ramura de patru ani, se văd tăierile la fiecare val de înflorire.

In primavară, nu se taie nimic la ramurile principale, doar dacă e rupt sau înghețat. In schimb, se taie din nou lateralele la doi ochi, dar la doi ochi din ramura anului trecut, deci pe ramura care a cresut pentru valul doi. Deci, practic, aceste laterale se lunges putin in fiecare an.
Bun, si pana unde?
Pana in anul patru sau cinci.
Vara, la trandafirii noi, apar de jos, deci din mugurii bazali, niste ramuri lungi, frumoase, groase, care cresc foarte repede.
Lăsăm din ele doar atâtea câte avem nevoie, restul le înlăturăm. Gândirea se face în felul următor. Câte ramuri mai încap pe arcada respectiva, să umplem spațiul, plus una sau două, dacă trandafirul e mai batrân de cinci ani. Acestea ultimele vor servi la înlocuirea celor care au îmbătranit deja.
De aceea, vara, când ramurile astea apar, se dirijează treptat pe suport, fiindca dacă se lemnifică nu prea mai pot fi arcuite.
Iar în primăvară, cele mai băatrâne de patru ani se înlătură de jos. Iar cele din anul precedent le iau locul. Anual se înlătură una doua ramuri bătrâne, nu mai mult.

12 comentarii:

Dalia spunea...

Cea mai clara explicatie pe care am inalnit-o! Multumesc, Corina!

Urcatorul din prima poza este fermecator! Cred ca este Paul Lede (tot la tine am citit despre el).

Corina spunea...

El e, cred ca trandafirul pe care il admir cel mai mult. Acum in toamna l-am mutat si sincer cam tremur cand ma gandesc la el, am emotii.

Mihaela spunea...

Frumoasa floarea trandafirului din prima poza de sus, pentru un urcator.

Mihaela spunea...

Exact aceeasi problema o am si eu cu urcatorii!
N-am reusit sa pricep de nicaieri cum sa-i ingrijesc!
Observandu-i mai atent, am inceput sa fac exact cum am ai descris tu. Nu eram sigura ca e bine, pana acum.
Multumesc mult!
Abia te-am descoperit.
Ca sa fiu sigura ca te regasesc, sper ca n-ai nimic impotriva daca te voi introduce in linkoteca mea.
O zi frumoasa!

Corina spunea...

Mihaela, ma bucur ca esti pe aici, inseamna ca-ti foloseste.
La urcatori, ai in vedere varsta ramurilor. Dar si la ceilalti, la 5-6 ani incepi sa faci inlocuiri de ramuri si la ei.
Dupa mintea mea, acum e momentul sa-ti intelegi trandafirii, findca nu au frunze. Uita-te la ramura, pune mana, vezi cat e de rece, ziua,iti vei da seama in timp cat e de batrana. Dar si dupa culoarea coajei, dupa ruogozitate, dupa lastari.
Da, asta e, e perfect daca ii observi si ii simti, de aici pleaca totul.
Acum mergi printre ei si vezi cum au etajat, unde a pornit ramura anul trecut, e se intampla al baza.....
Cum sa ma supar, din contra, multumesc.

anasstasia spunea...

Multumesc pentru explicatii. Nu stiam ca dupa primul val de inflorire trebuiesc taiate tijele laterele la citiva ochi. De aceea era un asa haos la urcatorii mei ;))

Corina spunea...

Sa iti aduci aminte sa inalturi si o parte din lastarii vechi si sa pastrezi ramuri de inlocuire.

Vasi Dubreu spunea...

Buna Corina!
Si eu cred ca este cea mai buna explicatie si ma bucur tare mult ca am gasit-o, pentru ca imi este de mare folos.Bravo!

Corina spunea...

Succes, oricand aveti itnrebari incerc sa va lamuresc, din ce stiu eu.

Anonim spunea...

ieri am intrat si am citit despre trandafirii cataratori ,azi am revenit ,de ce? din ce am citit aici am realizat ca unul din trandafirii mei pe care eu il taiam mereu este de fapt catarator,saracul il ciumpageam mereu iar el crestea si tot asa cata munca pe el iar eu nu l-am inteles... va multumesc si eu si trandafirul!!am sa va vizitez mereu!!

Anonim spunea...

Salutare, azi v am descoperit. Sunt f trista pentru ca trandafirii mei urcatori s au uscat, se pare ca nu le a priit iarna. Dupa 3 ani incepuse sa prinda contur pe gard, sa se inbogateasca coroana. Stiti cumva din ce cauza s au uscat. Sunt cateva ramuri maro uscate la baza, apoi sunt verzi cu muguri pe ele, sa le pastrez? Multumesc

Unknown spunea...

Ce trandsfir este cel din poza ? Cel.roz?

Trimiteți un comentariu