Revenire




       În ultima vrem am părăsit grădina asta virtuală, prinsă în vârtejul treburilor zilnice. Plus că, după o iarnă grea, trandafirii mei au fost scurtaţi exagerat de mult, majoritatea. Aveam un fel de dezamăgire în suflet, după zece ani de format structură, să mă trezesc că am trandafiri de câţiva centimetri.
  Singurii care au fost absolut impasibili la capriciile vremii au fost cei din  soiurile vechi , si trandafirii Kordes, precum şi speciile. Mi-am dat seama că încă nu ştiu multe , şi că oricum multe din alegerile mele nu au luat în considerare toţi factorii importanţi.
   Am constatat oricum că mă leg tot mai tare de trandafirii vechi, de soiurile alea foarte parfumate, ameţitoare, care te învăluie cu o mireasmă grea şi oarecum lascivă, la limita dintre prea greu şi minunat. Imi place tot mai mult nonşalanţa lor, forma arcuită a ramurilor, îmi place felul în care îşi ţin florile pe tije cu delicateţe, nu cu beţele acelea grele şi rigide de la trandafirii moderni, cum îmi place chiar şi eleganţa cu care apleacă puţin floarea, ce mai, m-au cucerit.
.
E interesant cu câtă plăcere m-am lansat şi într-o cruciadă plăcută, în căutarea soiurilor vechi cultivate la noi, fără nume ştiut, dar care umplu curţile vechi, casele bătrâneşti şi cimitirele, şi după care poate eu jinduiam pe unele site-uri străine.

Am găsit cel puţin douăzeci de soiuri diferite, rămâne să le găsesc şi nume, dar asta e mai mult muncă de iarnă, după ce am strâns toat datele despre ei şi am pus butaşi la înmulţit.




Am descoperit si un manual al acestui tip de căutător, un manual determinator extrem de frumos organizat, scris de trei doamne pasionat de salvarea rozelor în SUA, care au reuşit să reintroducă în comerţ peste 600 de soiuri vechi considerate pierdute.
 Un manual cu toat datel necesare, cu fişe, cu detalii esenţiale o adevărată comoară pentru nebunii care vor într-aedvăr să pună un nume la trandafirii uitaţi prin grădini de altă dată, sau plantaţi de o bunică al cărui chip încă le vine în minte..


       Între timp, trandafirii şi-au revenit destul de mult, chiar dacă unii mai au până să facă spectacol, până la masele de flori cu care eram obişnuită, însă mă bucur că sunt în viaţă şi nu i-am pierdut.


21 comentarii:

Dani P. spunea...

Corina, imi pare asa de rau pentru trandafirii tai ... Bine, ca nu i-ai pierdut !
Pe de alta parte, ma bucur, ca ai revenit ! Si de-abia astept, sa incepi investigarea trandafirilor gasiti :) Am si eu vreo patru, care mi se par soiuri vechi - i-am crescut din butasi taiati de prin curti si gradini parasite. Poate invat de la tine cum sa-i identific ...
Un curcubeu de roze e-n postul tau de azi.

Corina spunea...

Ei , nu am chiar toţi au fost scurtaţi asa, însă am tăiat mult, unii mai mult alţii mediu, însă am avut câţiva vechi mari care s-au redus la jumatate.
Am învăţat enorm din cartea asta, dacă faci poye cu toate detaliile, sigur le dăm de capăt.

Pentru gradina spunea...

Imi place la nebunie acela galben. Cum se numeste soiul?

Corina spunea...

Cl galben galben sau cel piersiciu?

Mihaela spunea...

Bine ai revenit!
Este al doilea an cand trandafirii mei pornesc cu mare greutate in sezonul cald. De fiecare data am zis ca Sutter's Gold e mort si din fericire, n-a fost asa, dar a luat-o de la nivelul zero, saracu'. Am incercat tot felul de metode de protejare pentru iarna. De fiecare data m-am felicitat primavara ca n-am pregetat sa-l musuroiesc si pe el si pe ceilalti, in ciuda indemnurilor locale (nu locuiesc permanent in gradina mea),care imi argumentau cu exemple proprii ca nu e cazul. La mine a fost!
Mult succes si astept vesti din lumea...butasilor!

Corina spunea...

Mihaela, "localii" vorbesc din experienta cu cei cativa trandafiri vechi care, mai aproape de specie, rezista fara nici un fel de ingrijire.
Cei moderni insa au alte cerinte. Poate ar trebui sa-l gandesti pe SG ca tufa, o sa iasa o tufa frumoasa de parc. Eu am asa doi urcatori, Dizzy Heights, n-am inca suporturile sa se catere.

Corina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ce colectie impresionanta de trandafiri!pupici la pisici!mirela

Corina spunea...

Da, pot zice ca-i colectie, desi nici un sfert nu sunt inca pe blog.Multumesc Mirela.

Anonim spunea...

Sunt Claude...nu mai reusesc sa apar cu numele, ca inainte...

Ma bucur ca ai revenit, imi lipseau povestile tale cu si despre trandafiri si nu numai...
Trandafirul din poza 2, cel grena cu pete mai inchise e cel din care voiam si eu butasi? Ca arata ca si al meu pe care l-ai identificat chiar tu, Great Western si din care iti promisesem cu radacina :))))! Nu-i asa ca-i minunat?

Dalia spunea...

Chiar imi era dor de randurile tale, Corina!

Corina spunea...

Da, ala e, e minunat, si sunt si mai incantata de el fiindca l-am vazut cat poate sa se faca de mare...
Multumesc Dalia, vor fi, chiar daca gradina anul asta e mai zburlita, am multe lucruri sa va spun despre ea.

Anonim spunea...

Eu sunt incepatoare si vroiam sa te intreb cum se procedeaza pentru inmultirea prin butasi si in ce perioada a anului se face. Blogul este minunat, am citit toate articolele ,Ma temeam ca l-ai abandonat. Mirelun

Anonim spunea...

Anul trecut am ratat ocazia, dar, iată, a sosit momentul când se pot recolta măceşe pentru semănarea puieţilor portaltoi. Şi nu ţine mult:
http://nelucraciun.wordpress.com/2012/08/10/alerta-pentru-gradinarii-pasionati-de-trandafiri/

ale spunea...

foarte frumosi toti trandafiri, cred ca e minunat la tine in gradina.

Corina spunea...

Multumesc.

Eu nu altoiesc deci nu folosesc macese decat pentru gem. Incerc sa trec toti trandafirii pe radacini proprii

Anonim spunea...

Mirelun- in lunile de iarna (merge si la sf de noiembrie) trebuie sa pui butasi cu sticla de plastic deasupra sa le tina umiditate- tre sa ai un balcon inchis unde temperatura sa fie intre max 15 C si minim 2 C --- nu trebuie sa scada temperatura , adica daca ai 0 grade in balcon -le zici pa pa - nu e panica daca afara sunt minus 30 celsius , daca in casa ai 20 celsius in balcon nu o sa scada sub 2 celsius(asta daca balconu e inchis cu geam dublu aka termopan)- alege sticle de jumate, scoate etichetele sa nu obstr. lumina-- butasii - pot fi lastari sau un pic lemnosi (sa nu fie prea grosi) - sa nu lasi decat vreo 2 -3 ramurele mici la varf , restul trebuie indepartate- trebuie sa intre decat vreo 4-5 cm in pamant - indeparteaza de la baza butasului cam aprox 1 cm de coaja - si taie in doua partea lemnoasa de unde a fost indepartata coaja - pamantul sa fie un amestec de: o parte pamant de padure ( sa nu existe lemn in el), o parte turba ph 6.5 ( cumperi ) si 1/3 parte balegar de vaca foarte vechi (renunta la balegar daca nu cunosti ) -- butasii trebuie sa ramana cu sticla pana prin martie - apoi scoti dopurile la sticle - trebuie aclimatizati treptat- sa nu vina razele soarelui direct pe sticle de cand se incalzeste , din primavara tre sa folosesti un ingrasamant lichid pt trandafiri , nu traiesc doar cu apa .... cam asta e
Corina faci schimb de trandafiri?
Ai facebook?
ionut9@gmx.net

Anonim spunea...

cum as putea achizitiona un trandafi rambler ca al tau?

Marie spunea...

Beautiful roses :)

Corina spunea...

Thank you, Marie!

Livrare flori spunea...

Buna ziua,
Ne intereseaza sa colaboram cu dvs. Daca sunteti de acord sa primiti propunerea noastra va rugam sa ne contactati la adresa de email indicata.
Va multumim

Trimiteți un comentariu