Cel mai pur alb

Rosa rugosa alba este cealalta varianta a speciei japoneze rosa rugosa, dupa rugosa rubra,si tocmai a inflorit. Mai indiferenta la capriciile vremii ca rubra, este un trandafir care rezista la geruri mari, fiind data ca rezistenta la zona 2b! Ca orice rugosa, uraste rasfatul si imediat frunzele se brunifica si cad daca e stropit cu substante chimice.

Mai mica ca rubra in tot, si frunzis, si marimea tufei, cam la jumatate, este o bijuterie de portelan. Seamana cu o gardenie parfumata, plina de flori. Frunzele de un verde puternic, gofrate, specifice rugosa, lasa sa se vada buchetul de boboci, unul principal si cam patru mai mici in jurul lui.



Chiar de la inceput, ma surprinde albul curat, fara tenta de verde sau roz, alb curat,uimitor.



Iar apoi, destul de repede, se desface in toata splendoarea.



O floare cu trei randuri de petale, cu codita scurta si rigida, tinuta drept, peste frunzisul verde inchis.



O minune de portelan imaculata, fina, cu o oarecare transparenta delicata. Iar parfumul.... puternic, elaborat, cu note de cuisoare peste fundalul de trandafir vechi, superb.



Oare din finetea ei s-au inspirat japonezii cand au creat celebrul portelan "coaja de ou" ?
Dar frumusetea e pazita cu strasnicie de cei mai infricosatori spini, ma trece un fior pe spate cand ii vad!



Brrrr!

4 comentarii:

anasstasia spunea...

Astia da spini! Nu am mai vazut asa ceva. Floarea zici ca e de nea. Desi e smpla este deosebit de frumoasa.

Antal B spunea...

Poza de ansamblu !!! Sa postezi neaparat o fotografie cu toata tufa de rugosa , este plin netul de pozici cu florile sau cu frunzele , nu ca nu ar fi frumoase dar pentru cineva care nu are idee despre trandafirul in cauza fotografiile cu flori formeaza o imagine limitata . Si dimensiunile !

Corina spunea...

Bine, asa am sa fac, insa deocamdata sunt la primele flori, sezonul e mai intarziat la mine. Cand tufa va fi in floare am sa postez si poze de ansamblu.

Anonim spunea...

Omar Khayyam are spini la fel.

Trimiteți un comentariu