O plimbare

Ma tot plimb prin gradina in asteptarea spectacolului trandafirilor, cu aparatul in mana.
Sunt multe lucruri inflorite, sau frumoase, dar ei sunt pentru mine crema.



Ceea ce ma bucura e ca lacul arata deja ca un lac natural. E foarte fina linia dinre un lac natural si o gramada de pietre cu un fir de apa si un bazin. Nu inteleg de ce lumea prin lacusor in gradina intelege un morman de pietre.



Orice balta sau lac, cel putin la noi in tara, ma refer la cele naturale,, nu are bolovani claditi ca pentru o cazemata. Malul intra usor in apa, sau mai abrupt, dar nu e necesara escaladarea unui zid de bolovani. Iar cascada, sunt atatea poze pe internet cu paraias de munte, care susura delicat, care se strecoara prin muschi si lespezi, informatiile sunt la indemana, doar sa vrei sa depasesti putin , sa faci ceva mai serios.

Ma rog, asta era doar un gand de-al meu.
Oricum, infloresc nuferii



Avem si vizitatori caraghiosi si cracanati



Gradina a inverzit complet, deja se transforma intr-un fel de hatis pe care incerc sa-l tin in frau, dar imi place aerul putin neingrijit, lejer, nu incorsetat cu garduri si linii drepte. Imi plac gradinile nglezest cu cotloane, unde dupa fiecare colt poti descoperi ceva interesant, unde nu vezi totul dintr-o privire ci cu fiecare pas descoperi ceva nou, un loc ascuns pe o bancuta, o planta mai deosebita pusa in valoare de fundal, o mica magazie ca o casuta de pitici.
Rododendronii s-au umplut de flori, si, desi ii consider cam mofturosi, cu doua lopeti de pamant acid toamna si cateva udari cu apa cu putin otet ii tin multumiti.



Spiritul asta de relaxare si mirosul verii a cuprins pe toata lumea




25 comentarii:

Anonim spunea...

Flordel,
O imagine cum imi place mie, naturala si salbatica. Noroc ca nu-i asa cald afara ca sigur veneam hipnotizata catre lac...Ma multumesc sa preiau si rolul de pisica a ta, vad ca o duc bine!
As putea sa stau la umbra si sa miros florile. Banuiesc ca n-au multe indatoriri...

Corina spunea...

Esti bine venita, ca tot am aflat ca ai costum nou.
Pisicile au indatorirea de a sta la mangaiat, si o indeplinesc cu brio.

anasstasia spunea...

Cu statul la mingiiat ne descurcam noi, cu torsul s-ar putea sa fie problema...

claudia spunea...

Minunat lacul tau, intr-adevar...desi nu mi se pare usor sa-l faci sa para natural. Multa lume isi doreste un ochi de apa in curte, dar e evident ca intr-o curte de 300 mp e greu sa realizezi un iaz care sa para natural... si cand pe langa gard vezi roata-roata insirati tuia si in mijlocul gazonului bazinul acela construit din pietre...
Sper ca acum sa reusesc sa postez, acum vreo 3 zile ma incuia treaba cu adresa url si n-am reusit...

Antal B spunea...

Claudia are dreptate , este mult mai usor sa faci un lac cu aspect natural cand ai o suprafata mare . In fond un lac natural are un volum urias de apa , nu este un fel de acvariu mai maricel . Un iaz mic de cativa mii de litri de apa este greu de integrat , in natura asa ceva este de obicei o mica baltoaca imputita cu ceva matasea broastei la suprafata .
Asa ca doamna Corina , lasati aerele de diva care-si pune intrebari ca ne loviti la CNS ( central nervous system , vorbesc codificat sa nu ne inteleaga dujmanii ) .
Super brotacelul , felicitari pentru fotogafie !

Delia are costum nou ? Ce ma bucur ca l-a schimbat pe cel vechi ! Voi va anuntati reciproc cand va schimbati costumele ? Cum se procedeaza , exista un protocol , sant anumiti pasi pentru anunturi din astea ?

Corina spunea...

Sa stii ca si cele mai mici merg excelent, cu doua conditii obligatorii. Sa existe adancime -de obicei baltutele astea sunt construite de 30cm adancime sau asa ceva, si asta complica tare stabilizarea termica- si sa nu te tenteze sa pui pesti, pentru ca atunci sistemul de filtrare trebuie sa fie serios. Cei ce fac o asemenea baltuta pun si pesti, si au un sistem de filtrare slab si ieftin.El nu face fata si apar o gramada de probleme.
Eu imi pun intrebari in legatura cu constructiile care nu au legatura cu zona, cu mediul inconjurator. Am vazut vara trecuta in Austria niste lacusoare de gradina bijuterie, absolut de vis. Dar ei nu ridicau maluri, si faceau o cutie de bolovani, ci gazonul se disipa in pietris, apoi in jos urma apa, nu erau nici un fel de ridicaturi, cativa bolovani mici intr-un colt acoperiti de plante, sa nu fie totul plan.

Stii, prefer un lac care nu pare natural, genul ala dreptunghiular placat cu lespezi de granit patrate pe margine, si cu un nufar doi, cam ca in gradinile in stil grantuzesc, decat unul natural dar care arata ca o cariera de bolovani, si mai asre si o cascada de un metru doi, total nepotrivita pentru un baltoc.Cand vad gramezile alea de bolovani cocotati spre cascada, ma intreb cum de au gandit asa ceva utopic.....

Corina spunea...

Am uitat sa spun, e cu parola, cu norme stricte ,chestia cu costumul, nu oricine are acces la informatiile astea!

Antal B spunea...

Asa e , in Austria nu exista nici matasea broastei , acolo nuferii sar din apa direct pe gazon , broastele oracaie pe Eine kleine Nachtmusik si parca toate vrabiile seamana din profil cu Sissi .

Anonim spunea...

Flordel,

Ha,ha,ha...Da, este o chestie misterioasa pe care barbatii n-o pot intelege usor!

Corina spunea...

Sa stii ca acolo si vacile pasc in ordine o ora dreapta o ora stanga. Brr, ma sperie!O ordine absolut plictisitoare. Frumos in poze, ca niste desene, dar pe mine liniaritatea asta obsesiva ma sperie!
Broastele oricum, sunt totale, nu are nimeni scapare de ele, orice tip de lac faci intr-o saptamana doamnele se instaleaza ca la ele acasa.

Antal B spunea...

Imi place cum canta broastele de pamant in perioada lor de amor broscaiec , alea de lac sant groaznice . Iazul aproape de casa poate fi o pacoste , la fel si cascada .

Legat de cascade , este si vina " amenajatorilor " de iazuri , ca si in arhitectura unde pentru bani se prostitueaza o multime de arhitecti asa este si aici , pentru bani amenajeaza exact ce vrea clientul . Clientul roman vrea iaz cu cascada la campie , cum naiba sa o faci daca nu ai panta deloc ? Faci mormanul ala de pietre ca un balegar pietrificat si urci furtunul pana acolo sus , ca sa nu mai spunem ca il aburesti sa cumpere si o pompa mai puternica cu filtru aferent . Si cu lampa de ultraviolete ( pentru fete ) ca sa moara alga periculoasa . Si daca tot avem iaz bagam si niste Koi , sa vaza tot pretenaru' ce iaz cu pesti colorati mi-am tras io . Ce conteaza ca apa e mica , doar am bagat pestii primavara , avem si nuferi nu numai Koi , desi amenajatorul i-ar spune ca nuferii devin salata cu niste Koi .
Ca lumea nu este educata in privinta gradinilor si amenajarilor nu contest dar am asa un feeling ca nici " profesionistii " nu cred ca le spun chiar ce trebuie . Asta cand apeleaza la profesioniti . Stii foarte bine ca exista mari arhitecti peisagisti , pretiosi si cu morga studiata care umplu in nestire toate gradinile oamenilor cu bani cu conifere , tuje de toate felurile , brazi si pini plus ienuperii la baze . Acolo nu lipsesc cascadele , daca e conifer inseamna ca e si o cascada de la care pleaca un rau care se varsa intr-un lac . Si toate astea in cativa metri .
Ce vreau sa spun , daca de la poporul nestiutor nu ai asteptari , atunci la o gradina amenajata cu bani grei de un profesionist cu greutate ai alte asteptari . Dar cu asteptarile ramai , de obicei . Sant sigur ca sant si tipi care-si fac ok treaba , dar sant in minoritate .

Corina spunea...

In foarte mare minoritate. In primul rand ca ,acum am aflat, peisagistica, ma refer la facultate, e doar de caativa ani la agronomie.Era la arhitectura, si aveau doar cursuri sporadice de plante. Adica baza era arhitectura. Pai ca sa fii un peisagist fin ,ascutit, si performant intr-adevar, trebuie sa stii tone de plante.Nu doar geometria peisajului.Sa stii exact ce alegi si pentru ce zona, frunzisde toamna, fructe, cat creste pe an, se labarteaza sau nu,ca sa nu vorbesc ce de informatie este necesara pentru plantele de iaz.
Cunosc multi peisagisti, sau asa zisi peisagisti, cu cunostinte zero despre plante,despre evolutia lor.Pentru ca nu au scoala, sau au scoala de arhitectura, care e doar o latura a peisagisticii, importanta dar fara plante, nu faci mare branza.In doi trei ani gradina facuta de un arhitect e un dezastru.

Antal B spunea...

Sa speram ca generatiile astea noi de peisagisti vor fi altfel . Ma rog , au nevoie de un anumit tip de mame si nu stiu cati au acest tip :))

De groaza cu verificarea asta inainte de postarea comentariilor , ce naiba , parca te-ar ataca toti spamerii din univers .

Corina spunea...

Pai si la tine e la fel, nu-ti fa griji, ha, ha, ha.

Corina spunea...

Eu nu stiu care sunt care, dupa cantec. Cele cu tril sunt cele de pamant? Ca nista pasarele?
Si brotaceii astia canta: Astia sunt simpatici oc, cu ventuzele alea caraghioase, disproportionat de mari fata de degetele alea.
Am si doi trioni in lac.

claudia spunea...

Antal, sa stii ca eu am iaz la 10 m de casa - nu de-ala construit ci chiar natural- si in perioada asta canta broastele intr-o veselie! Drept sa-ti spun cand se opresc din cantat eu ciulesc urechile, lipseste ceva din decor! Pana aveam geamuri normale se auzeau destul de bine si noaptea, in casa, acum ca m-am boierit si am termopane nu le mai aud, din pacate! Unii se mai mira "da' nu te innebunerste oracaitul asta??" drept sa spun, chiar imi place, probabil frecventa sunetului oracaitului broasstei imi anesteziaza neuronii aia mai isterici! Iar seara mai ales, afara, combinat cu ciripitul pasarilor din padure- ce sa spun, tratament naturist pentru psiho-pupu!!!

Antal B spunea...

Claudia draga , oi avea tu iaz la 10 metri dar eu am lac de cateva hectare , este de fapt o zona mlastinoasa , in apropierea casei . Cam cate miliarde de broscoi amorezati crezi ca sant acolo ? :))

Apoi , eu am avut iazul meu care era la cca 10 metri de casa . La inceput m-a distrat , cel putin broastele de pamant erau chiar simpatice cu trilurile dar vara alea de lac au fost horror . M-au capiat . Stateam in pat noaptea si ma uitam fix in tavan pana dimineata ca nu puteam sa adorm . Ma rog , imi imaginam niste chestii .

Unknown spunea...

Doamne ce ma enervau broaştele din mini-cascada mea,amenajata la şes ce e drept,dar ce sa te faci cand omul are cate o pasarica .Sau un stol?
In orice caz acum m-am obişnuit si seara stau pe terasa şi le ascult.Si culmea este ca ma simt bine.

Corina spunea...

Da, da, Mihai, si sotul meu la fel. Primul an zicea ca pune carbid in lac daca nu pleaca alea. Acum e indiferent, nu-l mai deranjeaza. Doarme dupamiaza in hamac langa lac. Fara probleme.
Iar eu, ca si Claude, le gasesc odihnitoare.
Claude, ,si eu am seara niste pasari cu triluri frumoase, dar nu stiu ce sunt, ca le aud numai dupa ce se intuneca.

Dani P. spunea...

Splendid !!! Iaz , broscute si muuuult verde.... deja se simte racoarea pina la mine...Nuferii sint atit de frumosi, si pentru mine intangibili !
Tare ma bucur, ca am gasit gradina ta , Corina !!!

Corina spunea...

Multumesc Dani, si eu coltul tau de rai, il admiram de vreo luna.

Dani P. spunea...

De o luna ? Eu credeam , ca doar de citeva zile...

Corina spunea...

Da, ajunsesem la tine prin rosomanes

Noxter spunea...

Minunat lacul realizat! Dupa cum se vede, are un aspect natural si chiar e populat de vietati. Pe cand si pestisori? :)

Corina spunea...

Are, are si pestisori, nu ar fi complet altfel.

Trimiteți un comentariu