Bremer Stadtmusikanten

Iar un nume complicat, pentru cei care nu sunt familiarizati cu germana. Bineinteles, creatie Kordes. Si, ca la multi, parintii sunt tinuti secret.
Numit dupa cunoscuta poveste a fratilor Grimm, Muzicantii din Bremen.



Un trandafir interesant, cu floarea ca de camelie ,din seria Marchenrosen, un alb o idee crem, cu centrul roz.Initial, de la distanta, chiar am mereu senzatia ca e o camelie, mai ales ca are si frunzisul inchis si foarte lucios, ca si cum ar fi cerat.Cand te apropii si admiri florile, se observa cate una care vireaza spre forma veche,nostalgica. Se pare ca suporta si umbra cu aceeasi nonsalanta ca si soarele. Floarea nu e deloc afectata de ploi, nu face balling si nu devine maronie.Nici soarele puternic nu strica floarea, nu se arde.Mijlocul roz se intinde putin spre exterior la deschiderea completa, si ai senzatia de trandafir vechi.



Are frunzisul verde lucios, inchis, foarte sanatos.Unul din putinii trandafiri care la mine nu e deloc atins de patarea neagra, un mare atuu pentru zonele mai reci si umede.
Tufa este mare, cam 130cm , cu ramuri rigide si frumos ramnificate.



In general, mie nu-mi plac trandafirii cu ramuri mai groase si rigide care au in capat flori asemanatoare cu cele vechi, batute, nostalgice. Am senzatia ca este o contradictie, parca nu se potriveste tija cu floarea. In mintea mea un trandafir de tipul celor vechi trebuie sa aiba tija putin mai subtire, mai delicata. Totusi, aici tija mai groasa nu e deranjanta, iar tufa arata frumos in ansamblu, dar si floarea in sine.
E de fapt un trandafir foarte frumos si rezistent, foarte bun pentru clima Romaniei, si mai ales nu e deloc afectat de iernile reci si inzapezite.Nu a avut nici macar un varf de ramura afectat de ger, nici macar in iernile foarte reci.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Un alt trandafir interesant.
Banuiesc ca la capitolul miros este la fel ca majoritatea celorlalţi creaţi de Kordes.
Adica mai slab,nu?

Corina spunea...

Da, ai dreptate, adica nu-l simti!
Totusi, eu incep tot mai mult sa ma bazez pe cativa trandafiri din astia militarosi si rezistenti, pe care chiar ii las nemusuroiti cand nu am timp. Decat un parfum minune niste flori de vis, ceva minunat, care sa faca o floare doua, sau sa fie de fapt pentru clima mediteraneeana, il prefer pe asta, face ce trebuie sa faca.

Anonim spunea...

Flordel,
Si eu sunt absolut de aceeasi parere. Este necesar pentru aspectul gradinii sa existe trandafiri rezistenti si cu inflorire de durata. Am ajuns sa pierdem din vedere imaginea de ansamblu alergand dupa soiuri sofisticate. Nu zic ca nu trebuie si astia plantati, doar ca trebuie sa existe un echilibru. Degeaba ai numai soiuri deosebite daca face fiecare cate un rand de flori si mai si ingheata sau se defoliaza. Am inceput sa ma trag de maneca amintindu-mi singura ca trebuie sa plantez pentru aspect, nu pentru o anumita planta.
Iar plantarea pentru aspect nu inseamna neaparat sa ai o mare de flori, ci in primul rand sa ai o diversitate de culori si texturi la frunze si puncte de atractie cum ar fi cate un trandafir inflorit, o planta structurala, etc.

Corina spunea...

Da, asa e, desi de foarte multe ori alegem doar dupa floarea in sine.Fara sa luam in considerare aspectul tufei dupa inflorit, si, mai ales la noi, rezistenta la ger.
Am avut mari surprize in gradina acum doua ierni, cand unii trandafiri ur si simplu au inghetat, complet, i-au salvat doar cei doi muguri de sub pamant. Ma gandesc sa ii inlocuiesc, incet incet.Cand tufele din jur au ajuns la niste dimensiuni normale pentru ele, tufa de trandafiri ar incepe din nou de la zero dupa o iarna de genul celei de care vorbesc.
Plus ca unele soiuri fac fainare, sau patare in asemenea hal ca spre toamna sunt doar bete.Spre bucuria mea, am doar un asemenea trandafir, insa am incercat sa aleg spoiuri potrivite pentru umezeala mare si geruri de -25 de grade. Si daca un ger de-asta vine odata la 10 ani, ma doare sufletul sa inghete ceva.

Dani P. spunea...

Frumoasa floare ! Si, ce contrast cu frunzisul intunecat. O pune in valoare de minune .

Lacrima spunea...

De unde se poate cumpara minunea asta?

Trimiteți un comentariu