Escapade


O minunata floribunda Harkness, cu floare mare semidubla, creata in 1967.
Dupa spusele lui Kim Rupert, Harkness insusi il considera cea mai buna creatie a sa.



Florile sunt mari, de genul celor cu petale fine, dand senzatia de batiste fine, sau de fluturi. Se deschis ciclam, din boboci ascutiti, cu un ochi aproape alb in centru. Apoi , imediat, devin cu marginile violacee. Staminele sunt foarte evidente, galben portocalii, si atrag albinele neincetat.
Parfumul este puternic, placut, imi aduce aminte de LAir du Temps -Nina Ricci, fiindca e floral dar primavaratic.
Provine dintr-o polianta movulie ,cu miros de struguri, si o floribunda grandiflora, de la care probabil a luat marimea florilor.


Formeaza o tufa compacta, indesata, mereu cu flori, chiar si intre valurile de inflorire. Din pacate nu am poze cu tufa, e intr-o pozitie in care mi-e cam greu sa o prind intreaga.


Desi e asezat intr-o zona cu vanturi reci a gradinii, nu a suferit niciodata din pricina frigului, chiar ma uimeste asta, fiindca nu are aerul unui trandafir care poate suporta orice, avand ramuri mai subtiri si delicate, pline de spini, si cu florile alea diafane ai impresia ca e foarte firav, dar nici vorba, e o masina de facut flori. Sufera putin de patare neagra la sfarsitul sezonului, insa nu foarte tare. Florile n-au nici o treaba cu ploile, nu se pateaza, nu devin maro, isi pastreaza culoarea si in zilele mai ploioase.

15 comentarii:

Dani P. spunea...

Culoarea si finetea petalelor sint exceptionale. Harkness ? Un creator, despre care nu stiu aproape nimic. Imensa e lumea trandafirilor ...

Corina spunea...

Da, incepusem la un moment dat o prezentare a unora, mai renumiti, se numea Din culisele spectacolului.Poate voi gasi timpul sa o continui undeva.
Dani, si parfumul e deosebit,nu stiu de ce. Cred ca e unul din putinii care au un parfum la care nu simt notele componente, sau cel putin cele din imaginatia mea. Are un parfum dulce, dar cumva usor, nu stiu prea bine, am sa incer anul viitor sa il definesc mai bine.

Dalia spunea...

Trandafirii cu flori simple sunt fara doar si poate preferatii mei. Lista facuta pentru aceasta toamna cuprinde 90% trandafiri cu acest tip de floare. Am oscilat intre englezesti si cei cu flori simple, si totusi atractia pentru cei din urma a fost mut mai puternica. Pur si simplu ma fascineaza!

Am dat si peste Escapade in cautarile mele si m-a fermecat. Dar lista mea curpinde deocamdata 22 de trandafiri pentru acest an. Va fi mult de munca cu reorganizarea gradinii si m-am limitat, cu greu, recunosc.

Corina spunea...

22 cu flori simple? Hmm, cine or fi aia?

Dalia spunea...

Nu toti 22, ci "doar" vreo 17 (acum i-am numarat :) ). Am comandat de la Coral cativa, iar restul intr-o comanda facuta pe egradini. Acum sper sa-i si primesc. Printre altii, este vorba despre Lavender Dream, Sally Holmes, doi Austin (The Alexandra Rose si Morning Mist), Francis E. Lester, Complicata.

Am facut o pasiune pentru cei cu flori simple. :)

Corina spunea...

Frumosi toti, dar mie cel mai mult imi place Sally Holmes, il urmaresc de ceva timo. Oricum, Escapade are florile foarte mari, asta il face si mai spectaculos.

Claudia spunea...

foarte, foarte frumos! In ultima vreme am descoperit ca-mi plac si mie trandafirii simpli, mai ales daca au stamine frumoase, evidente...Chiar mi-am si comandat cativa. Eu eram in general atrasa de cei cu petale multe, multe, dar sant cativa cu flori simple care mi se pare ca au un farmec deosebit, au o frumusete simpla, naturala, ca o fata tanara plimbandu-se desculta, la inceputul verii, pe o pajiste la marginea unei paduri...

Unknown spunea...

Deosebit de reusite pozele.Poate ca as fi trecut pe langa acest trandafir fara sa-i dau importanta cuvenita.Dar aşa......
Ma tot uit la poza a doua şi parca nu pot sa trec mai departe.
Multumesc ca imparti si cu noi frumusetile din gradina ta.

Dana spunea...

Corina, imi plac tare mult trandafirii, dar nu am nici unul in gradina mea, pentru ca cei doi care i-am avut s-au prapadit si tare rau mi-a parut dupa ei. Pozele si descrierile tale atat de frumoase, ma indeamna sa incerc din nou. Ai vreun sfat pentru un incepator? oare ce soi ar fi potrivit?"Easy Elegance" iti zice ceva? Sunt din Ontario,zona 5 (cam pe la minus 25Celsius).Multumesc, toate cele bune.

Corina spunea...

Dana, bun venit pe aici.
Ma bucur ca te tenteaza din nou, o sa vezi ca te vei indragosti de ei.
Sfatul meu e sa incerci sa contactezi asociatia de zona,trebuie sa existe.Ei stiu sigur cum sa-i ingrijesti acolo.
Oricum, nu tai nimic toamna, ii lasi cum sunt si faci un mic musuroi la baza lor.
Eu am un site unde gasesc informatii si ma bazez pe ei, sunt foarte seriosi,dar nu gasesc Easy Elegance.
Uite pagina cu toti care au Elegance in nume
http://www.helpmefind.com/rose/plants.php?searchNmTyp=5&searchNm=+elegance&rid=3591&sbSearch=SEARCH&tab=1
Oricum, ai acolo in stanga un buton advanced search si pui conditia de zona 5 ,ca sa alegi doar ce-i rezizistent pentru zona ta.

Corina spunea...

Mihai, multumesc, poate o sa il ai si tu in gradina, e foarte frumos.

Dana spunea...

Multumesc, Corina. Am ales trei trandafiri, i-am plantat deja, ca mi-e teama ca acusi cade frigul. Si sunt tare bucuroasa de ei. De la sera, i-am luat cu toate instructiunile,pentru iernare si pentru primavara, sunt rezistenti la iernile de aici si abia astept sa-i vad infloriti la anul. Am pus pozele pe blog, si inca incerc sa ma dezmeticesc printre denumirile astea... floribunda, tea, climber, grandiflora, shrub sau carpet rose. Blogul tau este util prin informatii si frumos prin imaginile trandafirilor. Care este locatia/zona ta? si Romania este impartita in hardiness zones in functie de temperatura minima la care rezista florile iarna.

Corina spunea...

Zona mea e 6b.
Eu am totusi o gradina mai dificila, fiind pe malul unei ape curgatoare, pe toata lungimea ei,si am acolo un gard de plasa nu compact.Vin curenti reci de la apa.

Dana spunea...

Oooh, ce mi-ar place si mie un pic de zona 6b! :)Cred ca e o priveliste minunata sa ai o apa curgatoare de-a lungul gradinii, chiar daca asta aduce si mici probleme.

Corina spunea...

Te cred, eu tanjes la 7b sa pot creste si eu niste trandafiri tea in gradina.
Nu sunt neaparat probleme, adica am gasit rezolvare si pentru curentii reci, fara sa inchid gardul, dar mai am nevoie de ceva fonduri!

Trimiteți un comentariu