Ultimele flori

La mine in gradina a venit deja toamna. Diminetile sunt reci, serile deja avem nevoie de un pulover pe spate. Incet incet, frunzele isi schimba culoarea. A inceput visinul, care deja s-a dezgolit pe jumatate, trestia incepe sa-si piarda verdele.
Trandafirii sunt inca destul de plini de flori, dar florile nu mai reusesc toate sa se deschida la maxim, deja sunt peste tot macese care se coloreaza.
Imi pare asa de rau! Fac mereu poze, sa ii mai prind, sa ii mai am undeva.
La primul val am admirat tufele, fiecare tufa plina de flori, invaluita in parfum. Acum, la valul doi, admir fiecare floare in parte, ca pe un bibelou.



Pentru prima oara am facut un buchet sa-l dau cadou, sa se bucucre si prietenii nostri de frumusetea ultimilor trandafiri. Buchetul mi se pare perfect, si n-am facut altceva decat sa culeg ce era mai frumos inflorit si nu era ofilit de frig.



Nu mi-a aparut nici o stridenta, nici una din flori nu pare sa distoneze, sa fie in plus. Lumina asta piezisa de toamna face gradina si florile sa arate mai armonios, in culori mai blande.

5 comentarii:

Claudia spunea...

Tu deja intampini toamna, eu, dupa cum e vremea la mine- azi, 30 grade, parca nu reusesc sa mi-o imaginez...chiar azi ma uitam la cativa trandafiri, care dau noi lastari si mintea mea e oarecum convinsa ca va mai urma un rand de flori :)) Sigur, aerul e putin diferit seara si, mai ales dimineata, dar seara e totusi placut, nu e frig, iar dimineata...dorm...:)))

Dana spunea...

Corina, si eu fac la fel: o gramada de poze sa imortalizez cat mai mult din fiecare floricica. Imi place sa le revad mai ales iarna, si ma ajuta sa refac gradina verii urmatoare. Buchetul e intr-adevar superb!

Corina spunea...

Da, si aici la pranz e cald, se mai face plaja, apa din lac e inca perfecta. Dar soarele asta piezis face ca totul sa para linistit, pasnic, nu mai are nebunia verii. Inca trandafirii sunt plini de flori-Bonica, Iceberg, Rusticana, Dizzy Heights, - dar sunt altfel, altfel decat in vara. Si toate plantele incep sa aiba cate o frunza, cate o nuanta de galben, de rosul ,peste tot eu simt toamna.
Lastarii noi sunt lastarii de inlocuire, vor fi aur curat in primavara. Ciupeste-le repede varful, sa nu mai creasca, sa se coaca.

Alex Paverman spunea...

Buna ziua Corina.
Nu te supara dar, in calitatea ta de "mama a trandafirilor" nu pot sa ma abtin sa-ti cer o consultatie.
Am plantat in toamna trecuta doi trandafiri cataratori (unul rosu si unul galben). Anul acesta le-a mers foarte bine pâna prin luna iulie când, dintr-o data, insepcial cel rosu, a fost atacat de un inamic care a inceput sa se infrupte din frunzele sale, inspecial cele de pe lastarii noi. Nu am sa intru in detalii, dar dupa o atenta observatie si consultare cu prietena noastra comuna, Dani, am inteles ca este vorba de viespea croitor.
Aceasta si-a "facut de cap" cu trandafirii (inspecial cu acela rosu, pâna pe la jumatatea lui Septembrie.
Evident, supus unui asemenea tratament devastator, trandafirii nu au mai prea facut flori. Dupa jumatatea lui septembrie, când gâza in cauza a incetat sa mai depuna oua (pentru care avea nevoie de micile "cornete" de frunza) saracii si-au mai revenit si au reinceput sa infloreasca, timid insa, pentru ca deh, era deja septembrie.
Pe scurt, ce ma sfatuiesti sa fac?

Corina spunea...

Alex, nu sunt mama trandafirilor, ci doar un gradinar care-i iubeste si incearca sa ii inteleaga.
Viespea croitor in general e un daunator cam inofensiv, dar sunt si cazuri cand e cam obraznica, tabara pe un trandafir si il toaca. Ai lemne vechi, lemne moi in putefactie, ceva de genul asta in zona? Ea de obicei ataca in jurul cuibului, deci trandafirul cel mai la indemana.
Pune niste ingrasamant acum inainte sa musuroiesti si deocamdata lasa-i asa, e tardiv sa faci ceva. Vedem anul viitor daca apare, va trebui sa dai cu un insecticid probabil.

Trimiteți un comentariu