Apple Blossom

Un hibrid multiflora. Burbank USA 1932.
Este obtinut dintr-un hibrid rugosa cu un hibrid multiflora.



Ramblerii multiflora au fost creati spre sfarsitul erei victoriene si au capatat repede popularitate. Infloresc la inceputul verii, aproximativ timp de patru saptamani, fiind extrem de floriferi, sunt pur si simplu acoperiti de culoare in acea perioada.Sunt robusti, destul de mari, foarte sanatosi si nu au aproape deloc spini.



Desi infloreste o singura data pe an, spectacolul e de neegalat.Sute de flori in nuante de roz pana la alb, cu petalele putin incretite.
Delicat, dar totusi imens, plin de flori, nu se vad frunzele, emana un parfum discret. E ca un morman de flori, iar din loc in loc, la florile proaspat deschise se vad staminele galbene, care in timp devin maro. Florile sunt purtate in panicule mari, grele, care dau impresia de degradeuri.



Frunzisul verde intens, cu nuante spre cupru la cresterile tinere.
Ajunge la 3m inaltime, cu multe ramuri, formand ori un urcator des ori o tufa imensa plangatoare.

8 comentarii:

Dani P. spunea...

Ai atitia trandafiri in gradina, Corina, incit, pina o sa-i vad pe toti, ramin fara superlative.
Cel de fata, e unul din cei mai frumosi din categoria lui.Si sint sigura, ca in realitate e muuult mai frumos decit in poze...

Corina spunea...

Dani, am o mare ciuda cu chestia asta, pozele nu imi ies asa cum vreau aproape niciodat. Asta e un roz diafan cu alb si ici colo pete de portocaliu galbui, care nu se lasa prins aproape nicicum.

Antal B spunea...

Exceptional ! Auzisem despre el si chiar vazusem niste fotografii dar mi s-au parut exagerate dar chiar asa este , full de flori ! Foarte frumos !
Cum este ca habitus in comparatie cu un wichurana ? Este mai rigid sau nu se observa o diferenta intre ei ?

Corina spunea...

Nu este deloc rigid, desi are ramurile groase. Chiar m-am cam speriat ca a lansat in primavara niste lastari verticali grosi, aproape cat degetul, dar s-au curbat frumos, probabil atatea flori nici nu aveau cum sa nu-l aplece. Se arcuieste frumos, e plin de albine, e o bazaiala continua, pacat ca nu pot sa-i fac poze pe partea cealalta, unde e spre soare. Spre apa are si mai multe flori, e chiar o mare masa de flori.
Totusi are ramuri mai solide ca wichuriana, seamana perfect cu Veilchenblau, va fi clar un monstru, dupa cum se dezvolta. Aceeasi grosime de ramuri, aceeasi pornire cu avant primavara, cu ramuri lungi si groase, acelasi frunzis ingust si mai ascutit. Acum e in al treilea an, dar anul trecut nu m-a impresionat, chiar am fost dezamagita.
Acum si-a scos parleala.

Antal B spunea...

Este foarte frumos , imi place foarte mult ! Unde sant pete galbene ? La ce te referi , la stamine ?

Corina spunea...

Da, la stamine. Fac o pataa de culoare in nuantele alea de roz pana la alb, si parca il inveselesc.

Antal B spunea...

Pai de ce te plangi ca nu ies staminele in poza ? Ies foarte bine dar daca nu sant foarte proaspete nu mai sant galbene . In afara de asta o fotografie nu poate surpinde exact senzatia pe care o percepe creierasul cand se uita la tot trandafirul . Bine ... exista un grup restrans de oameni pe aceasta planeta care pot surprinde si staminele galbene . Dar asta este rezervata numai initiatilor in stamine galbene .

Corina spunea...

Nu ma plang, dar senazatia e alta pe viu. Nu reusesc sa surprind masa imensa de flori si nuantele, de asta imi pare rau.

Trimiteți un comentariu