Graham Thomas

Un alt Austin, englezesc. Face parte din seria English Musk roses, o grupa de englezesti care apare ca urmare a incrcisarii englezestilor din prima serie cu trandafiri noisette sau hibrizi de noisette.
Mi-a mancat zilele! Da, la inceput , imi era imposibil sa-l gestionez. Ma tot intrebam de ce il lauda rozieristii, de ce il lauda chiar Austin, care, chiar daca sunt trandafirii lui, este totusi obiectiv.



Desi majoritatea trandafirilor cu tendinte de urcatori la mine stau in banca lor, si se comporta ca niste arbusti seriosi si de incredere, GT parea mai degraba din alta poveste. Arunca niste ramuri lungi si laxe, incapabile sa ii tina buchetele de flori, deci nu stiam ce sa-i fac. Noroc ca timpul le rezolva pe toate, iar mie mi s-au deschis ochii ca majoritatea taierilor pe care le faceam erau aiurea, ca englezestii, ca sa fie frumosi, au nevoie de taieri mai cu cap, fara rariri de ramuri din mijloc si alte bazaconii, chiar ar trebui sa li se dea timp sa se aseze, fiind aproape de trandafirii vechi, deci nefiind chiar asa prietenosi cu taierile.
Asa ca ,bietul GT a inceput sa cunoasca si zile mai bune, sa se imbrace frumos in ramuri mai scurte, desi isi pastreaza caracterul mai degraba de noisette, cu ramuri mai putin rigide , cu frunzis mai aerisit , un verde mediu, nu asa intens,si cu florile alea nostalgice si nu foarte bogate, putin cupate. Pe undeva seamana cu bunica lui ,Schneewitchen, nu numai la ramuri, dar si la genul de petale, mai subtiri, cu flori care se scutura destul de repede dar apar mereu altele noi.



Dupa un timp, am inceput sa-i vad adevarat fata, sa nu mai iau in considerare multitudinea de tampenii cu rang de regula implacabila despre englezesti scrise chiar si de persoane care nu ii au in gradina.
E un englezesc superb, care doar avea nevoie de putina incredere din partea mea. Imi pare rau ca nu i-am acordat-o de la inceput, dar saracul a prins perioada mea de incepator.



Florile , grupate in buchete cu numar mic de flori, stau cupate, sunt un galben ca mierea, pudrat, deschizandu-se din boboci mai intens colorati, chiar cu nuante de portocaliu in ei. Si un parfum superb, puternic.Florile se decoloreaza in soare, insa efectul este superb, imi aduce aminte de matasurile vechi, cu tesatura ton in ton, sau de damascurile grele de bumbac, cu desene in tesatura.
Numele i-a fost ales chiar de Graham Thomas, din mai multi trandafiri creati in acea perioada, si nu l-a facut de rusine, este intradevar un trandafir splendid, cu un aer nonsalant si fin.
Cand vad tufa in poza, parca ma astept sa apara langa ea o domana cu rochie lunga, cu o umbrela de dantela, care se plimba gratios prin gradina.

8 comentarii:

Dalia spunea...

E frumos Graham Thomas. Si ce bunica are! Am norocul sa-l am si eu. Mi-a placut foarte mult cum ai spus: "ma astept sa apara langa ea o domna cu rochie lunga, cu o umbrela de dantela, care se plimba gratios prin gradina."

Corina spunea...

Ai sa vezi, poate vei avea aceeasi impresie!Sa povestesti despre el.

mflorian spunea...

Cum trebuie tăiat ca să apară doamna aceea?

Dalia spunea...

Pai, as putea spune intr-un fel ca deja am aceasta impresie. Si spun asta, fiindca am doi trandafiri Graham Thomas: unul cumparat in toamna lui 2009, de la Rosafruct si inca unul, cumparat acum vreo 4 ani cred, de la Metro, dar fara denumire. De-abia anul acesta l-am identificat (aici este o poza cu el http://image83.webshots.com/183/7/29/37/2742729370105744433NsOrGe_fs.jpg )

Trebuie sa recunosc ca prezinti foarte frumos. (I-am povestit si lui Tudor despre asta. :) )

Corina spunea...

Ha,ha, ha, vrei si tu o domamna din aia pe la trandafirii tai!
Dupa cum iti stiu eu gradina, precis ai s tu una, pe la rondul de trandafiri in floare.

Dalia, daca iti place cum prezint, vei mai sta pe aici, asa ca totul e perfect.

Anonim spunea...

Cat de rezistent este la boli si la inghet?

Corina spunea...

Rezistent, insa are nevoie de trei ani ca sa arate ce poate. Trandafirii mai mari proveniti din cei vechi, adica avnad ca stramosi mai apropiati trandafirii vechi, au nevoie sa se simta acasa, dupa aceea isi arata frumusetea.

Anonim spunea...

al meu face 3 ani la anul. deci...explica-mi draga Corina, cum il tai? a crescut 2 ani aiurea, cu ramuri lungi, de peste 1,5 metri, cu flori doar in virf, grupate 3-5 in buchetul din virful ramurilor....are un frunzis verde crud, in comparatie cu restul rozelor mele. e destul de umbrit, soare doar dimineata devreme....
mi-as dori sa arate ca un arbust. este intre o magnolie pitica, cu frunzisul bogat si 3 lilieci de vara....alb,galben si mov inchis. are companie buna zic eu. dar trebuie expus.

Trimiteți un comentariu