Parole



Nu ma asteptam sa imi placa asa de mult un teahibrid. De asta sunt pur si simplu incantata.
Un teahibrid Kordes MI-NU-NAT.



Ciclam intens, catifelat. iar florile sunt uriase. Absolut uriase. Fiecare floare e separat, pe o tija groasa.

Petalele se decoloreaza incet, devenind parca pudrate si cu o tenta lila. Are un parfum foarte puternic, de lacramioare cu fructe, un parfum proaspat dar intens.
Bobocii se deschid elegant, ca la un teahibrid pur sange, rand pe rand, si pe parcurs culoarea lor vireaza putin spre lila.



Cand vezi tufa te frapeaza marimea florilor si grosimea petalelor, parca sunt din catifea groasa in nuante. Nu am vazut trandafir cu flori asa de mari, sunt uriase, dar absolut uriase.
Un trandafir frumos, elegant, foarte parfumant, sanatos,o culoare destul de socanta, fura privirile celor care intra in gradina.
Culoarea e ceva mai inchisa ca in poza, mai intensa, dar mie foarte greu sa fotografiez trandafirii rosii, nu prea imi iese culoarea exacta.




11 comentarii:

Dani P. spunea...

Cred, ca Parole e trandafirul cu cea mai uriasa floare. Impresionant ! Are o nuanta zmeurie in fotografii ...

Anonim spunea...

Flordel,

Ce frumusel e! Cred ca-mi trebuie si mie.
O culoare frapanta intradevar, sa moara vecinii de invidie!

Corina spunea...

Da, si daca il vezi in realitate,e si mai socant!
E mult mai intens.
Si eu asa cred, Dani.
La un moment dat se incercase formarea unei clase Grandiflora, dar nu a mers, in primul rand pentru ca nu stii care e limita de marime peste care un trandafir intra in clasa asta.
Primul exemplar care a fost numit Grandiflora a fost Queen Elizabeth, iar Parole are floara aproape dubla ca marime.

Unknown spunea...

Se pare ca eşti incantata de acest trandafir,deşi este un teahibrid.
Imi poţi spune cum are frunzisul?
Nu a fost/este atacat de nimic?
Te intreb deoarece la mine absolut toţi trandafirii teahibrid arata deplorabil...........

Corina spunea...

Nu, nu am problem cu el, e extrem de sanatos.
Trbuie sa tii cont ca noi avem gradini cu conditii total diferite. Eu am probleme cu patara neagra, in gnral, asta e problema specifica zonei.
Tu probabil ai cu fainarea care apare in perioada secetoasa- si poate cu rugina.
Dar de fapt, de ce zici ca arata deplorabil? Pozle ml cu Parole sunt facute saptamana asta.

Antal B spunea...

Parole este un teahibrid clasic , chiar daca ascendenta lui nu este publica are toate caracteristicile unui teahibrid modern cu un plus pentru marimea florii . Din punctul acesta de vedere este deosebit , probabil imbatabil la aceasta categorie .
Grandiflora era o combinatie dintre teahibrizi si florbunde . Modalitatea clasica era sa hibridezi o poliantha cu un teahibrid si sa obtii o floribunda . Prin procedeul acesta clasic se obtineau floribunde dar nu cum santem noi obisnuiti astazi , gen Gebruder Grimm ci trandafiri mai micuti si cu flori multe dar mai mici . La grandiflora s-a incercat hibridarea unui teahibrid cu o floribunda , probabil in ideea obtinerii unui trandafir cu flori foarte mari dar in numar mare si mai ramificat , oarecum asemanator cu un habitus de floribunda . Insa nu s-a intamplat asa , a aparut un fel de fenomen de heterosis nedorit , un trandafir foarte inalt , erect , cu flori aproape ca teahibrizii dar inalt si golas , cu ramificari putine si pe verticala . Practic s-a accentuat foarte mult talia , nu s-a obtinut un rezultat cu adevarat remarcabil privind numarul de flori si nici dimensiunea lor . Rezultatul trebuie sa-i fi dezamagit pe creatori dar probabil sperau ca prin alte hibridari succesive sa dispara talia aceea ciudat de mare si sa obtina ceea ce doreau . Dar nu a mers ... Acesta este motivul pentru care Grandiflora a disparut din clasificari , exista si astazi cativa supravietuitori dar sant putini si cu si mai putini admiratori .

Nu toate combinatiile de teahibrid cu floribunda dau tipuri Grandiflora , acestea erau putine si obtinute cu greu , aveau in ascendenta mai mult tehibrizi si foarte putin floribunda . Astazi este probabil foarte greu sa obtii un trandafir de tipul acesta chiar daca incerci o hibridare Th x Fl pentru ca floribundele moderne si teabrizii moderni au materialul genetic extrem de asemanator , diferentele dintre aceste 2 clase exista dar se estompeaza treptat intrucat si una si cealalta se gaseste in ascendenta celeilalte , nu mai avem floribunde " pure " sau teahibrizi " puri " , ma refer la cei moderni de gradina .

In concluzie , scopul celor ce au incercat obtinerea trandafirilor de tip Grandiflora nu era marimea florilor asa cum gresit s-ar putea intelege din denumire . Finalul trebuia sa fie un trandafir cu flori ca la teahibrid dar mai multe ca la o floribunda si ramificat tot ca o floribunda . Dar n-a fost sa fie asa ...

In schimb astazi avem trandafiri gen Augusta Luise care arata cam cum si-ar fi dorit cei care incercau obtinerea Grandiflorelor .

Unknown spunea...

Faceam referire la trandafirii din gradina mea,
cand am spus ca arata deplorabil.
Nu la cei din gradina ta!

Dalia spunea...

Teahibrizii nu sunt nici pe departe preferatii mei. Am unul singur in gradina, Nostalgie. Parole este intr-adevar spectaculos cu floarea lui uriasa si, in plus, imi place si aspectul tufei. Tot cautand pe net, am mai vazut teahibrizi frumosi. Treptat, incep sa-mi schimb parerea despre ei.

Foarte interesante precizari, Antal!

Corina spunea...

Teahibrizii dupa mine nu merg in gradina singular, au nevoie de ceva la baza. Si asa poti avea surpriza sa se inalte exagerat, si sa nu mai privesti de sus florile, ci de jos.

Antal, ai dreptat, asta este chiar urias, iar dupa aparitia lui crd ca orice incercare de grandiflora trebuia sa se apropie de marima lui Parole, cea ce e greu de tot.

Antal B spunea...

Cred ca tot nu ai inteles :)
Grandiflora nu are legatura cu marimea florilor unui teahibrid , nici nu s-a sperat asta .
Mai simplu , proiectul era cam asa :

Grandiflora = tufa de floribunda cu flori multe si de dimensiuni cat mai mari ( daca se poate cat teahibrizii )

Gradiflora au fost incercari in anii 60-70 , Parole este 2001 .

Corina spunea...

Am inteles.Nu stiam asta.

Trimiteți un comentariu