Schneewittchen

Pentru ca tot vorbeam de GT si familia lui, trebuie sa o prezint pe bunica, Schneewitchen. Un Kordes 1958.
Cei doi pe care ii am in gradina sunt din prima serie de trandafiri cumparati, cand nu prea stiam decat ca sunt frumosi.



Schneewitchen mi-a castigat inima forte repede. In primul rand, pentru albul frumos, diafan. In al doilea rand pentru ca, contrar impresiei pe care o ai cand o vezi, de vaporos, de flori de voal de pe o rochie de mireasa, trandafirul asta infloreste neincetat si hotarat, nu are flori ofilite maronite pe el -multi albi au defectul asta, - si, daca are zona potrivita, nu e atacat de nimic.



La mine are chiar mai multa umbra ca trandafirii ceilalti, fiind plantat langa un mesteacan. E drept ca umbra mesteacanului nu e deasa, dar e totusi cam in umbra. Nu-i pasa, e plin de flori albe, pe tije subtiri si putin arcuite, care se misca in bataia vantului, asemanator cu ramurile mesteacanului. Efectul e superb.



Oricum, Kim Rupert a scris un articol despre trandafirul asta pe care merita sa-l citesti, este intr-adevar prezentarea perfecta pentru Schneewittchen.
http://www.helpmefind.com/gardening/ezine.php?publicationID=711&js=0



E intr-adevar un trandafir care-si merita locul in gradina.

7 comentarii:

Dani P. spunea...

Ah, ce frumos e !!! La noi, il stie lumea de Iceberg. Si merge bine si la cald. Arata exrtaordinar alaturi de cel roz fuchsia ...
Superb !!! Floarea, tufa, gratia lujerilor ...

Corina spunea...

Da, e denumirea comerciala, fiindca numele lui adevarat e greu de pronuntat pentru unii. Mie insa imi place sa respect dorinta creatorului, si sa il numesc asa cum a vrut el, nu altfel. Si e un nume frumos, inseamna Alba ca zapada.
Ai reusit sa citesti si textul lui Kim Rupert? Merita din plin osteneala.Ai sa vezi trandafirul asta cu alti ochi.

Dani P. spunea...

Inca n-am citit articolul. Sper, sa reusesc mai tirziu. Vorbesc germana, stiam ce inseamna, doar ca, l-am cunoscut initial cu alt nume.
Stii, citeodata prima informatie se intipareste mai adinc, mai ales, ca a trecut un timp, pina mi-am dat seama, ca circula si cu alt nume. Suna bine numele de poveste, ii confera mai mult romantism si i se potriveste.

Dalia spunea...

I-am facut loc si la mine in gradina, toamna trecuta. A inflorit frumos si se pregateste sa o faca din nou. Interesant articol! Am vazut ca au adus la Baumax, Schneewittchen Climber. Insa pe eticheta orginala nu scria decat Schneewittchen. Si inclin sa cred ca intr-adevar nu este varianta urcator, fiindca in jurul lui era un miros puternic (erau mai multe ghivece). Si am vazut pe helpmefind, ca varianta urcator nu prea are parfum.

Gabi spunea...

E foarte frumos!!
Am si eu unul, dar nu prea se dezvolta. Poate nu ii place locul (e cam umbros). Ma gandesc la toamna sa il mut mai la soare , ca e pacat sa nu arate ce poate

Corina spunea...

Gabi, poate iltai prea tare primavara, am observat la ai mei ca se dezvolta mai incet cand tai mai adanc.

Gabi spunea...

Anul trecut a trebuit sa tai ca l-a afectat frigul, dar anul asta aproape nu am taiat.
Sa vedem, poate ii mai dau o sansa :) poate va incepe sa arate ce poate.

Trimiteți un comentariu