Abraham Darby

Un englezesc din grupa Leander, creat in 1985.



Dupa cum spune David Austin, este provenit din doi trandafiri moderni, floribunda Yellow Cushion si urcatorul modern Aloha.



Desi este mereu pomenit ca poate fi crescut ca urcator, la mine, ca multi altii cu aceeasi caracteristica, arata excelent ca tufa, fara tendinte de urcator
.


Desi in primii ani avea coditele florilor cam moi, incapabile sa sustina floarea in sus, acum e chiar rigid si arata mi nunat, cu flori uriase cu alura de trandafir vechi.
Florile sunt la inceput putin cupate, apoi se deschid larg, aratand multitudinea de petale si cu un parfum deosebit, puternic, fructat.



Florile sunt un piersiciu cu nuante de roz si galbui, cu dosul ceva mai deschis. Pe masura imbatranirii culoarea parca se uniformizeaza, si devine cumva pudrat.




Fiind o tufa de 7 ani, are deja o structura formata si arata foarte ordonat, fara sa iasa din forma.



Remonteaza bine.

10 comentarii:

Dani P. spunea...

Trandafirul asta a fost unul din cei doi la care ma gindeam, cind am hotarit, sa pun in gradina un Austin. Se pare, ca ii place caldura. Dar, a cistigat galbenul Graham Thomas, fiindca am deja destui trandafiri de culoarea asta. Cu toate astea, cind il vad...

Antal B spunea...

Este foarte frumoas , am un loc si deocamdata nu m-am hotarat , Golden Celebration sau Abraham Darby . Este si Augusta acolo si cred ca seamana la nuante . Stiu ca multi comentau despre el ca nu-si tine structura ca face probleme din punctul asta de vedere .

Ce vroiam sa va intreb , doamna Corina , arbustul din ultima din fotografie are 7 ani ? Astept raspunsul , doamna Corina ! Va multumesc !

Corina spunea...

Da, are 7 ani. Uita-te ce drept tine tijele, desi multi se plang de faptul ca florile se pleaca.
Acum are cam 1.10m si arata foarte bine.Am sa mai ac poze cand va fi inflorit, acum de abia a inceput. E la primele flori de anul asta.
Dani, lasa ca nici cu GT nu mi-e rusine, e superb.

Antal B spunea...

De ce este atat de mic la 7 ani ? A suferit anul trecut din cauza gerului sau ce se intampla ? Stiam ca Abraham D. este unul dintre austinii foarte mari .

Corina spunea...

Cat de mari?
Al meu are acum 1.10 -1.20. A fost unul din cei neafectati aproape deloc de ger.
Nu cred ca se face mai mare de 1.5m.

Antal B spunea...

Poat face comparatia cu englezesti de talii similare . Daca AD este dat teoretic la 120-305 inaltime si 120 latime se incadreaza la cei foarte mari , gen Falstaff , A Shropshire Lad , etc.
Probabil in zona ta climatica nu pot ajunge la dimensiuni asa de mari sau l-ai taiat tu scurt . In mod normal trebuia sa trimita lastarii aceia enormi de vara , eu ma refer la cum fac la mine .

Corina spunea...

Eu vad ca e dat 1.50 x 1.50

Anonim spunea...

Flordel,
Pare bucatica rupta din Aloha al meu Kordes. Daca n-ar fi alta culoare ai zice ca ala e!
Imi place foarte mult rozul asta piersiciu...

Antal B spunea...

Dimensiunile pana la 3 metri le-am luat de pe HMF , ce da Austin e un fel de medie . De exemplu la mine toti cei care sant la 120 cm cresc constant peste 150 cm iar lastarii de vara depasesc 2 metri . De asta ma intreb cat ar putea creste AD la mine , probabil peste 2 metri . Dar zona ta climatica ii face sa fie mai mici si mai indesati . Acelasi lucru cred ca se intampla si la Eden Rose si la Westerland dupa cum povesteai . Ceea ce poate prezenta un avantaj cand vrei forme arbustive , au am probleme cu creterea exagerat de mare si rapida .

Corina spunea...

Eu am luat dimensiunile din carte, probabil eu am o clima care ii limiteaza, ca si la el.
Westerland si Eden sunt totusi mari la mine, cam 2 x 2, insa nu au deloc lastari lungi. E drept ca sunt din 2003.
Oriucm, mi-am dat seama ca o caracterizare a formei tufei la niste trandafiri de parc inainte de 5 ani e irelevanta, fiindca nu e cea definitiva.

Trimiteți un comentariu