Am uitat sa privim



Cred ca noi avem un buton de concediu. Cum trecem granita, deschidem ochii si privim fiecare amanunt, fiecare gradina, fiecare fereastra. Cand ajungem inapoi in tara, uitam sa privim cu aceiasi ochi.



Parca avem ochi de inauntru si alti ochi pentru afara. Umblam zilnic cu ochii inchisi, prea grabiti si prea preocupati ca sa ne bucuram de detaliile din jurul nostru.



Avem impresia de banal, cand suntem inconjurati de frumuseti, ale noastre.



Nu fac aici apologia patriotismului, desi ar fi frumos sa scoatem mereu in evidenta partile si detaliile frumoase, sa le privim mai atenti, nu doar in afara granitei.



Mi-ar place sa aud vorbindu-se de cei de pe alte meleaguri, cu indignare, nu de reportajul cu muntele de gunoaie din colt, ca se intampla si la case mai mari, ci sa ii aud discutand despre premiile in numar mare luate de romani la Cannes, si nu la film, ci la sectiunea de publicitate de exemplu, unde batalia e poate chiar mai crancena.




Am avut ocazia anul asta sa fac niste drumuri mai lungi prin tara, si cum eram cu aparatul la mine,am fotografiat case sau detalii frumoase ale lor.



Iti incanta ziua eleganta si rafinamentul lor, atentia la detaliu.



Imi pare rau ca pozele sunt cam slabe, sotul meu nu opreste chiar la fiecare casa de pe strada, insa poate schimbati putin persepctiva privindu-le. Si nu am mai auzi oribila fraza -Ce tara frumoasa-i Romania, pacat ca-i locuita!. E locuita si de oameni care, uite, au renovat astfel de case cu efort dar cu pasiune si drag de ele, cu atentie la detaliu, locuiesc acolo, au amintiri puzderie cu fiecare cotlon din ele, si, prin stradania lor, ne-au adus un zambet de placere cand ne-am dus grabiti spre munca si am observat o fereastra frumos lucrata, un detaliu pe coltul casei, o coloana eleganta si zvelta.

11 comentarii:

Antal B spunea...

Superb ! Trebuie pastrate si renovate cum trebuie , fara termopane albe sau alte prostii "arhitecturale" . Exceptional !

Unknown spunea...

Cu riscul sa ma repet,voi spune din nou........
Daca ar fi macar jumatate din populaţia ţarii astei cu drag de frumos şi cei 7 ani de acasa,cu siguranţa am fi cu mult mai avansaţi.
Corina,eşti de admirat.Sincer!

Dani P. spunea...

Da, in Romania sint atitea lucruri frumoase. Ar trebui, sa auziti comentariile, pe care le fac cei din Grecia ,cind vad fotografiile, pe care le facem in tara...

Anonim spunea...

Flordel,

Este pacat ca multe dintre aceste cladiri nu sunt renovate, in Bucuresti sunt multe frumoase dar care arata jalnic.
Parerea mea este ca pana cand nu se va da o reglementare privitoare la intretinerea fatadelor nu se va produce nici o schimbare dramatica de imagine. Dar cine sa gandeasca la asa ceva si mai ales cine sa emita o reglementare de bun simt? Ar trebui sa excluda obligativitatea renovarii in cazul proprietarilor varstnici, sa includa un ajutor de la primarie pentru cladirile cu arhitectura deosebita si greu de restaurat, etc.....

Corina spunea...

Antal, mă bucur ca ți-a plăcut, am deja zeci de poze din tara cu asemenea Frumudeti.
Mihai, multumesc,sper ca sunt destui ca mine.
Flordel,după cum vad eu lucrurile, este nevoie doar de obligativitatea renovarii fatadelor si de o legislației privind cerintele arhitecturale.DIn păcate, eu zic ca nu trebuie nici un fel de excepție. Asa cum vinzi un apartament mare ca nu ai bani sa-l întregii, asa vinzi si o casa.La asemenea case tot ce e in interior necesita o întreținere costisitoare care nu poate fi făcută de un bătrân fara venituri.
Ceea ce mă bucura e ca am vazut si. Foarte multe renovate foarte frumos, sau care sunt in curs de renovare. Deci, lucrurile evoluează, chiar dacă nu le observsm mereu.

claudia spunea...

Da, sunt multe cladiri frumoase, pe care de multe ori le gasesti, in vremurile astea, alaturate unor constructii noi cu care, din pacate, nu au nimic in comun. La noi nu mai exista conceptul de urbanism si arhitectura, nu mai conteaza ca niste cladiri noi construite sa faca pereche buna cu antichitatea langa care sunt inaltate, uneori te simti pierdut parca intr-o lume desenata de un ticnit.
Pozele tale, mai ales vazand si cladiri din Cluj ( cel putin asa cred, ca doar n-o fi vreuna identica in alt oras, nu? Sau mai stii? )mi-au amintit de vremurile cand mai circulam si cu mijloacele de transport in comun, atunci aveam timp, pe traseu, sa admir toate cladirile pe langa care treceam. Si mai aveam timp si sa ma plimb prin oras, descoperind o strada unde cladirile de pe ambele parti sunt identice, o strada in oglinda...

geodezia spunea...

Gata bre reusi sa ma cuplez pe inainte . frumos frumos .. da trebuie banet sa intretii asa casoaie ..la asta nu va ginditii .. numai renovarea statuilor cit costa nu mai pun toate cele barbizoane ... la o casa din asta cu 4 m inaltime si fiecvare camera de cite 6 m pe 6 m iti trebuie banet serios de incalzire reparatii etc . asa ca pe dinafara mai pot sta .. etse adevarat ca avem asa ceva dar daca ne raportam strict la situatia banesca a fiecaruia ajungem, sa vedem de ce nu sunt renovat , cu toate ca ar trebui daca sunt peste o anumita virsta si pentru a pastra frumusetea arhitectonica a strazilor respective ,edilii nostri sa le includa pe liste de monumente si sa fie restaurate din bugetele locale ... e si asa ne intoarcem la conducatorii nostrii iubiti de 20 de ani incoa care doar au vindut si au arata cu destele in toate partile

Antal B spunea...

O astfel de casa renovata este evident ca va fi locuita de oamani cu o anumita situatie finaciara . Exact ca si cei care le-au construit . Sa mai terminam cu populismul asta plangacios si cu reminiscentele " egalitariste " .

Din pacate , exista destui mostenitori care ajung in posesia acestor case dar nu le vand din diverse motive , principalul ar fi sumele aberante cerute pe o asemenea casa . Cateva suturi legislative intr-o anumita parte posterioara ar produce un fel de rezolvare a situatiei . Dar vorba lui Claudia , ce folos daca s-a modificat intreaga imagine urbana din jurul acestor bijuterii care au ajuns , chiar si bine renovate sa para extraterestre pe langa porcariile moderne construite langa ele .

Corina spunea...

Da, Claudia, Cluj, Tg Mures, Craiova, etc.
Pe mine ma doare altceva, ca nu stim sa le vedem. Ca nu stim sa le pareciem. In orice oras unele cladiri rezista, altele nu. Dar cat timp rezista, deschideti oameni buni ochii si aici, cat sunteti in tara, si vedeti frumosul.Poate vine un bou, renoveaza, si renoveaza prost. Am o postare de genul asta pregatita, Si atunci e mai rau.Dupa mine legea ar trebui sa oblie la renovare dupa norme extrem de stricte, doar cu anumite materiale, iar daca nu ai baii sa vinzi.E scump sa renovezi asa ceva si sa intretii, iar daca esti obligat sa o faci si penalizat, probabil se regleaza si pretul, ca nu-ti convine sa tot platesti amenzi.
Pana atunci, sa ne uitam zilnic la ele, ca merita cu prisosinta.

mflorian spunea...

Nu cred că am uitat să privim. Cred că privim dar nu ştim să vedem. Eu, a trebuit să merg taman pînă în Barcelona, ca să îmi dau seama că de mai bine de douăzeci de ani trec zilnic pe lîngă nişte clădiri cu splendide detalii Art Nouveau. Şi apoi să bag în seamă o duzină de alte clădiri deosebite, majoritatea construite şi decorate în stilul Baroc Transilvan şi Secession (adică un Art Nouveau austriac).
După această experienţă am ajuns la concluzi că între a privi şi a vedea este o diferenţă.

Corina spunea...

Da,mare dreptate ai.

Trimiteți un comentariu