Cornul

Acum cativa ani am aflat si eu de varietatile de corn care exista. Ma refer nu la intreaga familie, ci la arbustii de corn. Ii stiam pe cei din padure, frumosi, insa nu spectaculosi.
Cornii astia sunt spectaculosi toamna si iarna, fiindca au culori frumoase de toamna, dar mai ales pentru tulpinile care iarna si spre primavara se coloreaza intens, facand un contrast placut cu zapada alba. Exista cateva variante, cu tulpinii rosii, galbene, negre, portocalii. Sunt si cu frunze variegate, sau mai galbene, varianta aurea.


Cornus alba Sibirica si Cornus sericea Flavriramea in spate

Cei rosii si portocalii au si frunzisul colorat in nuante de rosu si portocaliu toamna.
In restul anului, nu se remarca cu nimic. E drept ca fac o masa de frunze mari, aproape rotunde, care formeaza o bariera buna de gard viu, insa spectacolul adevarat incepe toamna si continua pana la inceputul verii. Cel mai bine stau macar doua culori impreuna pentru contrast.


Exista doua metode in tairea cornului. Prima, mai radicala, este taierea la sfarsitul primaverii, cat mai scurt, aproape de rasul solului, ca el sa lastareasca bogat, drept de jos, formand manunchiuri de bete inalte colorate.
Frunzisul toamna creeaza si el contrast, la doua soiuri diferite.



La cei mai batrani, cand numarul de ramuri este deja mare, se opteaza pentru indepartarea la doi ochi a catorva ramuri mai batrane, pentru intinerirea tufei.
Eu i-am taiat scurt in fiecare primavara, si imi place ce am obtinut.


Cornus alba Keselringii

Ramurile mai groase obtinute le-am scurtat la aprximativ 6 ochi si le-am butasit, direct in pamant, in trei saptamani au facut radacini.

7 comentarii:

mflorian spunea...

Am şi eu o tufă de Cornus alba Elegantissima. Aşa cum menţionai, iarna atrage atenţia prin contrastul dintre ramurile roşii şi zăpada albă. Primăvara atrage atenţia prin contrastul dintre frunzuliţele de un verde crud şi ramurile roşii iar vara se umple cu un strat compact de frunze variegate. Doar toamna, după primele brume, este neinteresant, deoarece frunzele sale devin banal de maro.
Tufa mea este netăiat de vreo 10 ani şi a format o coroană compactă şi ordonată, cu diametrul de vreo 4m şi înălţime de 3m (este atît de mare încît se poate vedea şi cu Google Earth). În fiecare toamnă îmi propun să o scurtez, dar pînă acum am tot amînat operaţia. În primăvara aceasta va trebui să intru cu foarfeca în tufă că deja nu mai văd jumătate de grădină din cauza ei. Dacă aş lăsa-o să se întindă, ar ocupa în cîteva decenii toată grădina, deoarece ramurile care ating pămîntul fac imediat rădăcini. A nu se înţelege că ar fi invazivă, dar nici mofturoasă nu este. Este o plantă robustă, care îşi vede de ale ei şi nu ne bate la cap cu pretenţii de întreţinere.

rosa complicata spunea...

ai incercat Cornus Kousa???
e un spectacol atat primavara cat si toamna.

http://www.google.es/search?q=cornus+kousa&hl=es&client=firefox-a&hs=90c&rls=org.mozilla:es-ES:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EyCwTsrIII7oOcXxnf0B&ved=0CCgQsAQ&biw=1404&bih=706&sei=%20PCCwTrmgFMKYOprJ0YcC

Corina spunea...

Da, rosa complicata, eu am Cornus florida care e asemanator. insa acela e un arbore, astia sunt arbusti.
Ai dreptate, este minunat, dar acela e minunat primavara devreme.
MFlorian, chiar sunt curioasa daca te induri, e greu cu taiatul dupa atata timp!

Dalia spunea...

Imi place tare mult combinatia din prima poza: rosu - verde. Eu am plantat corn, pentru prima data, anul acesta. Pe langa cei de tip arbust, mai am Cornus kousa si Cornus controversa Variegata. Abia astept primavara sa va cum evolueaza.

Claudia spunea...

Sunt niste arbusti frumosi...eu am doar o piticanie de corn in acela clasic, care face coarne...adica va face, sper, cand va creste :))) Si am descoperit cu surprindere in spatele casei aparitia unui Cornus Sanguinea, sanger, pe care nu l-a plantat nimeni, cred ca pasarile m-au cadorisit cu el si nu regret deloc!!!

Corina spunea...

Sanguinea merita si el taiat asa scurt, sa faca multi lastari.

Anonim spunea...

Intre 3 de Cefalexin Sandoz 500 mg
am completat in 08.04.2014 la Livada48 locurile 23, 24, 25.
Acum in total cu tot ce au plantat +Parintii este un patrat
de 5 randuri de pomi pe 5 randuri.
In premiera am plantat 3 corni.
I-am plantat cam tarziu dar in aceeasi zi cand i-am primit.
Am asociat fiecare corn cu un prun.
I-am aliniat cu un cablu de la telefonul fix.
Am mers sa-i aliniez din ochi cum facea +Tata.
Tot in premiera am folosit 3 pungi de coji de cartofi.
Am pus apa putina din cauza ca IN TIMISESTI aduc apa
cu o galeata si un bidon de lapte de la fantana.
Dupa fiecare corn plantat beam TRAVISIL Neo.

Trimiteți un comentariu