Lupo

Miniatur Kordes, 2006.
Are un arbore genealogic kilometric,in orice caz provine la sfarsit din rosa rubiginosa pe mai multe linii, pe care l-a mostenit la forma florii dar din pacate, nu si la parfum.
Kordes a incercat in multe incrucisari sa aduca sange nou prin rubiginosa, care sa confere o mare reaistenta la ger si plante extrem de sanatoase.



Totusi, am cateva bucati la care floarea vireaza si la culoare spre rubiginosa, e roz deschis, pal. Habar n-am daca e un sport de fapt- desi un sport cred ca nu apare in acelasi fel la toate tufele care dau sport, -sau se intoarce spre trandafirul puternic din care provine.



Nici un trandafiri nu mi-a creat asemenea senzatii contradictorii.In primul rand, m-a dezamagit puternic. Poate ca aveam prea mari asteptari, fiindca am incercat sa aleg un trandafir de bordura dupa catalog, bineinteles, cu ajutorul HMF, dar pozele la roz sunt oricum inselatoare, iar ceea ce era o culoare inchisa, un ciclam intens cu inchideri spre purpuriu s-a dovedit a fi un ciclam simplu.Care se mai si decoloreaza ceva in soare.Voiam o bordura ordonata, in aceeasi culoare, si am obtinut diverse nuante ale aceleasi culori.



In al doilea rand, desi in zona mea trandafirii rareori isi ating standardul, asta a depasit inaltimea lui data si a crescut cu vreo 10-15 cm mai inalt, ceea e la bordura ma cam enerveaza.



Pe de alta parte, n-am vazut decat rar o asemenea masa de flori. Se acopera pur si smplu de flori, si apoi nu se mai opreste. Cand vine frigul si trandafirii mai arunca doar cateva buchete de flori, el continua sa infloreasca fara grija, de parca e alta specie. Pe de alta parte, ca si Bunica, are o forma in general compacta, face singuri etajari marunte , la cativa centimetri, si ajunge sa fie ca o bila colorata, mereu in floare. Nu stie nimic despre patarea neagra, despre rugina, infloreste ca o masinarie si nu stie nimic altceva.
Dupa primul val face niste lastari mai grosi si mai inalti, dar m-am prins ca are obiceiul asta si cum depasesc linia ii ciupesc, eida lastarii laterali si totul e la loc in normal.
Mai e problema ilaturarii florilor, care, floare cu floare ar fi un chin. Insa are buchetele foarte mari, si eu pur si simplu il tund ca pe buxus cu foarfeca de gard viu. E simplu, rapid, si foarte eficient.



Cand vad cat este de robust si de florifer, de sanatos si de lipsit de probleme, ma indoiesc ca am sa-l scot vreodata, insa la inceput eram foarte furioasa pe culoare, care mi se parea mult prea puternica pentru ce cautam. Probabil m-am invatat, si am invatat sa respect mult acesti trandafiri care nu-mi pun probleme, nu ingheata, nu sufera in iernile de la noi, nu au nevoie decat de soare sa isi arate frumusetea.
Am cateva tufe intr-o zona foarte ferita, si unde e mereu soare. Acolo a depasit un metru, tufele sunt extrem de bogate, iar toamna se umplu de macese rosii, ca o puzeddrei de margele.

6 comentarii:

Dalia spunea...

Pe Lupo il am din 2009 si chiar imi place mult. Si la mine culoarea florilor se deschide un pic, dar numai vara. Acum, in toamna, a fost insa de un rosu uniform. Lastarii care i-a dat nu au iesit deocamdata din decor. Tufa este compacta si echilibrata, are in jur de 50cm si este, intr-adevar, foarte florifera.

Sunt extrem de frumoase macesele din ultima poza. Sper sa ma bucur si eu de ele, fiindca anul acesta nu am mai indepartat florile.

Corina spunea...

Interesant ce spui, tufa din poza mea este la coltul uni gard de lemn, deci ii tine cald, de fapt sunt vreo cinci tufe acolo. Are peste 1.20m , e deasa si pur si simplu batuta de macese.
Mie imi da lastari mai lngi, am invatat insa sa ii ciupesc si nu ma deranjeaza.
Da, numai vara se decoloreaza.

Claudia spunea...

Zau ca merita sa il tii chiar si numai pentru frumusetea tufei acoperita de macese! Mi se pare extrem de decorativa iar toamna tarziu, can totul doarme, cred ca e ca o melodie vesela care razbate prin ceata de toamna

Dani P. spunea...

L-as pastra si numai pentru macese . E grozav !

Corina spunea...

Da, asa e, puzderie de macese!

Anonim spunea...

Flordel,

Asta-i un miniatur mutant. Auzi la el 1.2m!

Trimiteți un comentariu