Susan

Poate ca vine ca o surpriza postarea asta, insa acum se fac achizitii pentru gradina si ma gandeam sa o prezint pe frumoasa Susan.



Susan are o poveste interesanta, care merita stiuta daca o ai in gradina.



In anii 50 in Statele Unite, National Arboretum a obtinut un grup de magnolii numite The Girls , fiecare din cele 8 fiind botezata cu numele unei sotii, fiice sau mame a celor implicati in obtinerea lor. Programul respectiv avea ca scop obtinerea unor cultivaruri rezistente la bolile specifice magnoliilor, si cu o inflorire ceva mai tarzie, pentru a feri florile de ingheturile de revenire.
In hibridizare s-au folosit liliiflora Nigra, de la care s-a transmis rezistenta sporita la ger si inflorirea tarzie, stelatta Rosea a transmis parfumul puternic foarte placut, precum si numarul impresionant de flori, precum si rezistenta la fainare. De la liliiflora Reflorescens au mostenit o oarecare remontanta, asa ca Fetele au o inflorire sporadica si la sfarsitul verii.
Ele sunt Ann, Betty, Susan, Judy, Randy ,Ricky, Jane, Pinky.



Eu o am pe Susan de ceva vreme si este o magnolie care creste foarte repede, spre deosebire de alte soiuri. Are marele avantaj ca se comporta ca un arbust, avand forma piramidala, se imbraca pur si simplu in frunzis ca un bradut frumos, compact. Frunzele sunt verde inchis, mate, ceva mai inguste ca la soulangeana.



Florile au forma uni crin, cu petale ascutite, se deschid din boboci lungi, ingusti. Dosul petalelor e un ciclam intens, iar fata ceva mai deschisa In perioada infloririi, toata zona se umple de parfum, un parfum de zambile si crini, extrem de placut si deloc greu.
Datorita perioadei tarzii de inflorire, nu a fost niciodata prinsa de ger in floare, asa ca a fost mereu un spectacol in gradina. Perioada de inflorire tine pana cand apar frunzele, adica pana cand se imbraca complet in frunze, ceea ce o face si mai atractiva, nefiind perioade cu ramurile golase dupa inflorire.



Prin august incepe sa produca un nou val, mai sporadic, care nici nu e prea bine pus in valoare din cauza frunzisului des, insa cand treci pe langa ea te opreste in drum parfumul. Doar cateva flori deschise sunt suficiente sa umple in jurul ei de parfum.



Are nevoie de soare si de un pamant bine drenat, dar cresc frumos si in solurile sarace si mai lutoase.

8 comentarii:

Claudia spunea...

E minunata! Am si eu una si o iubesc de nu mai pot, doar ca nu stiu cat va mai supravietui, din pacate. Spre sfarsitul verii trecute a atacat-o ceva, de poe-o zi pe alta frunzele s-au facut maro, ca si cum au fost arse. Evident ca nu a mai format boboci de flori, dar speram macar sa supravietuiasca. In primavara a pornit foarte greu, foarte tarziu, dar am fost fericita ca si-a revenit. M-am bucurat degeaba, acum e iar aproape cheala, cu jumatate din frunze maro, nu a apucat nici macar sa dezvolte lastari tineri. Asa ca astept cu inima stransa primavara viitoare, sa vad daca o sa se mai trezeasca :((

Corina spunea...

Claudia, vezi cauta bolile magnoliilor, stiu ca au ceva boli specifice, n-ar strica un fungicid in iarna.

Dana spunea...

Ei, chiar ma bucur sa stiu istoria magnoliei Susan. O am in fata casei, e inca tanara abia face trei anisori la anul.Foarte interesant, multumesc Corina!
Citesc ce zice Claudia, si am patit si eu la fel anul trecut. Desi a avut flori primavara, peste vara fiecare frunza se facea maro, ca arsa. Nu am gasit nici o asemanare in toate bolile magnoliei despre care am citit.Cred ca am o postare si poze cu frunzele bolnave. Anul acesta, toate frunzele au fost verzi-verde curat si frumos, nici urma de "boala", dar a avut o singura floare. Sper sa infloreasca la anul.

Corina spunea...

Poate ca a fost din aceea crescuta ca puii , in baterii, fara sa vada lumina, fara sa simta aerul si pamantul, crescuta intensiv pentru a produce cat mai multe. Cand a dat de conditii adevarate, soare, vant, ploi mai reci, s-a parlit.O fi ceva cam ca la artari, si aia se ard din cand in cand pe frunze, in soare extrem de puternic, pana se acomodeaza.
Mai ales daca anul urmator n-a mai avut nimic, probabil asta a fost.

Anonim spunea...

am cumparat si eu o magnolie susan din dedeman nu stiu cat are dar e inalta cam de 20-25 cm si are 2-3 mugurasi.deabea astept sa vad cum evolueaza. dak mi-ati putea spune cum s-o ingrijesc si s-o protejez de frig pe timpul ierni si cam cate saptamani sau luni are . va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua,
Am si eu nevoie de un ajutor...Mi-am cumparat doua magnolii, una Stellata si una Susan. Vreau sa le plantez langa casa intre trotuarul de beton de langa casa si fundatia de beton a gardului. Credeti ca la aceste doua specii de magnolii achizitionate de mine exista aceste pericole..."Radacinile acestora, insa, sunt puternice, groase si se pot intinde periculos de mult, pana la a distruge sistemul de instalatii sau chiar fundatia casei din apropiere."???

Anonim spunea...

Buna ziua.mi-am cumparat o magnolie susan zilele trecute,o am in ghiveci si are o floare.are ceva daca o plantez in gradina.este prea tarziu?

Unknown spunea...

Am o magnolia susan,de un an și aprox
trei săptămâni,are doi boboci superbi care acum se deschid și sper să fie totul ok.E grozavă !

Trimiteți un comentariu