Caramella

O floribunda mare, Kordes. Introdusa in 2001.
Are ca strabunica pe Westerland, care la mine ajunge exact la aceeasi marime.
Ramurile sunt rigide, groase,s ustin perfect florile in buchete. Imi place mult, fiindca are niste flori gofrate si bogate, care nu sunt impresionate de ploile dese de la mine din gradina.



Florile mari cu multe petale se deschid dintr-un boboc aramiu galben, un fel de crema de zahar ars,cu nuante de piersica prin el. Floarea apoi e un galben ca mierea cu nunate mai inchise, si spre final se mai decoloreaza putin. Din pacate nu are parfum, ca ar fi un trandafir absolut impresionant. Pentru ca e asa mare si bogat, cu flori frumoase, cred ca ii poate fi iertat defectul asta, desi eu sunt foarte tare adepta trandafirilor cu parfum.



Inca odata se arata linia rezistenta a lui Kordes, fiindca trandafirul asta nu stie ce-i aia problem. Stie ca trebuie sa creasca si sa infloreasca si asta face.
E soare sau ploua, el sta ca nemiscat cu frunzele alea verde inchis si cu florile mari, neatinse de intemperii.

5 comentarii:

Dalia spunea...

Foarte frumusele florile! Strabunica Westerland, chiar suna bine! Dar tufa cum arata? Stiu ca am citit pe undeva, daca imi aduc bine aminte, tot scris de tine, Corina, ca unii trandafiri Kordes arata un pic cam aiurea, ca tufa. De exemplu, eu il am pe Solero de vreo 3 ani, si, intr-adevar, nu prea ma incanta ca ansamblu. Poate fiindca nici nu l-am taiat bine, nu stiu. Am sa incerc sa-i dau o forma mai buna, in primavara, cand fac taierile.

coco spunea...

minunata !

Corina spunea...

Da, dar incep sa cred ca totul era datorita varstei. Am inceput sa inteleg altfel trandafirii -mi-au trebuit zece ani ,culmea- fata de inceputurile mele in gradina. Trandafirii de calitate, ma refer nu la furnizor ci la soiul in sine, au nevoie de cativa ani sa devina deosebiti, ani in care interventiile ar trebui sa fie minime. Si eu m-am grabit sa-i judec. Multi dintre Kordesii mai vechi acum sunt frumosi si echilibrati.
Am citit de exemplu multe afirmatii de genul-englezestii sunt pretentiosi,necesita ingrasari repetate, sunt dezlanati.In general afirmatiile astea sunt spuse de cei care nu ii au in gradina, se dau cunoscatori, sau de cei care ii au de un an doi. Englezestii, fiind foarte aproape de trandafirii vechi au nevoie de cativa ani sa declanseze spectacolul, dar nu am vazut trandafiri sa le egaleze eleganta si finetea, chiar daca au incercat multe case.
Revenind la asta, e o tufa mare, rigida, frumoasa, echilibrata, seamana cu Westerlanzii mei pe care ii vezi in poza de la ei. E chiar plasat in spatele lor si e cam de aceeasi marime.Nu am o poza reusita cu tufa, e cam miscata, dar voi pune una mai spre toamna.
Eu zic sa-l lasi pe Solero doi ani in pace, si apoi sa vzi cum creste, studiaza-l mereu, primavara, toamna, vezi cum lastareste, intelege-i geometria.

Dalia spunea...

Multumesc pentru sfaturi! Intr-adevar, trebuie un pic de rabdare pentru a-i intelege.

Anonim spunea...

Flordel,
Eu n-am prea multa experienta, dar cred ca sigur trebuie lasati 3 ani trandafirii inainte de a-i judeca. La mine dupa 3 ani cu totii arata cu totul altfel, diferenta este fantastica...

Trimiteți un comentariu