Frau Eva Schubert

Aveam trandafirul asta de cativa ani, si nu reuseam sa imi aduc amite cine e.Am cautat in liste, am verificat etichete, nimic, nu aparea nicaieri. Si nici nu reuseam sa-i dau un nume. Pana la urma, cineva mi-a dat ideea, evidenta de altfel, sa ma uit pe site-ul de unde l-am cumparat si poate il recunosc. Si asa doamna a capatat si un nume, fiindca urasc sa nu cunosc numele plantelor din gradina.



Este un rambler creat in Germania de Hugo Tepelmann in 1913.
In Germania, trandafirul e cunoscut sub numele de Gela Tepelmann, sotia creatorului, care era fiica profesorului Ewald Gnau, unul din fondatorii Rosariului Sangerhausen.
Este clasificat ca Hibrid wichuriana, dar alte date despre el nu prea am.
Ramurile sunt foarte moi si destul de subtiri, cam ca la Ghislaine de Feligonde, cu frunze mai mici si ascutite, verde mediu, sanatoase.
Florile sunt mici, un roz pal,apar in buchete mari.



Planta este foarte decorativa si atunci cand florile sunt in stdiul de boboc, fiindca bobocii sunt albi si sub forma de globulet,totul arata ca un arbust plin de bomboane. Cand bobocul se deschide, apare mijlocul plin de petale mici, de culoare roz, iar in timp floarea se deschide complet spre alb, deci numai in primele zile de la deschidere se vede rozul acela din mijloc, petalele exterioare ramanand mai deschise.Floarea ramane cupata, nu se desface complet, buchetele seamana cu buchetele de clopotei. Are un parfum usor fructat.
Eu l-am lasat nelegat, sa se faca tufa, iar ramurile s-au aplecat gratios unele peste altele, si au format o masa mare de buline vesele. Poate fi insa condus si ca urcator, cu usurinta, datorita ramurilor subtiri si moi.

9 comentarii:

Dalia spunea...

Vai, cat este de dragalas!

Imi place tare mult ideea de a lasa unii urcatori liberi, nelegati de suport. Prima data am citit despre treaba asta la New Dawn si mi-am zis: "ce bine ca mi-a dat Corina aceasta idee!". Acum vad ca si la acest minunat rambler ai procedat la fel. Eu l-am cumparat in toamna pe Super Dorothy, l-am pus langa un grad, dar ma gadesc acum sa il las liber. Corina, ai vreun criteriu dupa care alegi sa lasi urcatorii liberi sau nu?

Dani P. spunea...

Trandafirii astia, cu flori mici si multe, nu se intilnesc in multe gradini si e pacat. Sint splendizi si au si frunzis bogat.
Interesant,cum arata floarea si ce nuante frumoase, schimba pe parcurs.

Corina spunea...

Dalia, in nici un caz nu las trandafirii care sunt proveniti din teahibrizi. Ii las in general pe cei cu ramuri mai moi, dar care nu sunt foarte mari , deci care nu fac ramuri impresionante, ca sa nu atarne pe jos pe suprafete mari, ci doar sa formese o cascada.
New Dawn nu a fost lasat de mine asa de fapt. Eu asa l-am vazut in gradina bunicilor sotului meu, asa i-am crescut si eu pe cei butasiti.Apoi am invatat despre trandafiri mai multe si cum putea fi condus.
Dani, exact asa gandesc si eu.

Dalia spunea...

Hmm, acum am inteles, Corina. Nu prea imi place sa conduc urcatorii fiindca ma cam incalcesc in ramuri. Probabil ca este si din cauza suporturilor, care sunt sub froma unor arcade. Cand incep sa duc ramurile spre unghi de 45 pe un saptiu destul de ingust, si mai cresc si lateralele, totul devine cam aglomerat, ca sa zic asa. Am vazut si la tine, si pe imagini de pe helpmefind, ca se practica legarea unor sarme intre doi stalpi si dirijarea ramurilor de-a lungul acelor directii. Parca mi se pare un pic mai simplu asa.

Corina spunea...

Mie mi-au trebuit vreo cinci ani sa inteleg urcatorii, Primul an si al doilea, era inregula, dupa care totul devenea complicat. Pot sa-ti explic daca vrei.

Dalia spunea...

Corina, deja sunt cu urechile ciulite. :) Am urmarit filmuletele lui Paul Zimmerman, dar n-am inteles ce se intampla cu lateralele urcatorilor pe parursul anilor. L-a inceput este clar: duci ramura cat mai orizontal, apar cele florifere, care sunt scurtate dupa inflorire, la veo 3-4 noduri, parca. Ramurile principale batrane se inlatura pentru a stimula aparitia unora tinere, care sunt purtatoare de mai multe flori. In general se pastreaza vreo 4-5 ramuri principale. Dar n-am inteles ce se intampla cu lateralele pe parcursul anilor, se tot indesesc? Urcatorii mei sunt in al doilea an, asa ca deocamdata n-am ajuns la partea complicata. Insa mi-am pus intrebari in legaura cu ce voi face. Corina, iti multumesc anticipat pentru orice sfat!

Corina spunea...

Pe parursul anilor acele laterale se mai lungesc putin. Tu tai primavara fiecare latertala care a purtat flori in toamna, la doi-patru ochi. In nici un caz mai mult. In primavara, acea laterala mai da o continuare scurta cu flori in varf, o scurtezi, urmeaza si valul de toamana. Tot asa vreo cinci ani. Intre timp, pastrezi doua trei din ramurile de inlocuire, asa incat in primavara anului sase sa tai una batrana si pe cea tanara sa o ridici la rang de principala-vorba lui Zimmermann.
In tot acest timp, ceea ce pastrezi tanar conduci din timp curbat, sa nu se lemnifice.In momentul in care ai un numar de ramuri de structura suficient pentru suprafata pe care vrei sa o acoperi, pastrezi din lastarii aceia lungi, asa zis lacomi, doar unul doi, atat cat sa faci in primavara inlocuirea, in rest ii suprimi pe masura ce apar.Asa trandafirul nu se oboseste si are mereu ramuri batrane care dau structura, dar si inlocuitori.
Ramurile acestea mari si viguroase, de care tot vorbeam eu pe aiurea, care apar vara dupa primul val de flori, NU SE NUMESC SPORT.Nu au nici o legatura. Sport este denumirea data unei mutatii aparute spontan pe o ramura a unui trandafir,care difera ca floare de trandafirul pe care este.Ramura aceasta ,daca e descoperita , se butaseste separat pentru a obtine un alt trandafir, si se verifica daca este stabila in timp.Adica daca nu cumva se intoarce sa faca flori asa cum erau cele ale trandafirului de pe care a provenit.Vorbeam de asta si la Mme Pierre Oger.Asa este de exemplu la trandafirul Hocus Pocus, care , din pacate, nu este stabil si revine in timp la parintele lui,Black Beauty.
Ramurile astea lungi sunt semn ca trandafirul creste si e multumit, in nici un caz nu trebuie taiate cand apar, indesesc tufa, le inlocuiesc in timp pe cele cu care a venit initial trandafirul, mici si pricajite.Chiar si la taratori apar astfel de ramuri care fac panicule de flori imense si care apleaca ramura sub greutatea lor, dandu-i caracterul de acoperitor. Un acoperitor nu e o liana, e tot un trandafir, iar aceste ramuri sunt bogatia tufei e o crima sa le tai.La urcatori se taie cele in plus pentru limitarea incarcarii exagerate a zonei, ca nu-l mai descalcesti.

Dalia spunea...

Multumesc mult, Corina! Acum m-am lamurit si eu cum stau lucrurile cu urcatorii, dar si cu notiunea de "sport", care nu-mi era foarte clara. Sa inteleg ca Winchester Cathedral a aparut ca urmare a unei mutatii pe o ramura a lui Mary Rose (fiindca pe helpmefind e trecut ca sport a lui Mary Rose)?! Interesant!

Am citit cate ceva si despre rambleri. Ei se taie altfel decat urcatorii, din cate imi dau seama. In articolul pe care l-am descoperit (http://www.buzzle.com/articles/pruning-roses-how-to-prune-rose-bushes.html) New Dawn este pus in aceeasi grupa cu Veilchenblau. Cand l-am cumparat pe New Dawn, nu stiam ca este rambler.

Corina spunea...

Da, W C e o mutatie a lui Mary Rose.Dar aastea nu apar chiar des, apar mai ales la cultivatorii mari, si e mai bine, fiindca ei si stiu sa le vaalorifice.

Trimiteți un comentariu