Ghislaine de Feligonde

Un rambler care are capacitatea de a forma un arbust frumos, daca i se aloca spatiul necesar.
Creat de Turbat in 1956.
Provine din Goldfinch, care e un rambler cu multe calitati -fara spini, frunzis verde lucios neatins de boli, parfum ametitor de portocale si banane.



Mosteneste de la el lipsa spinilor, fiind aproape fara ei, frunzisul verde foarte sanatos.Parfumul este mediu, desi in unele zile am observat ca e chiar intens.
Este un rambler excelent pentru gard viu, pentru grupurile de arbusti care au nevoie de o pata de culoare fara pretentii la intretinere sau ingrasare.



Poate fi crescut cu usurinta si ca urcator, la arcade si pe ziduri, fiindca nu are problemele urcatorilor moderni, se umple de flori de sus pana jos, are ramuri foarte disciplinabile si cu un aer de natural. Asta imi place mult la l, e plkin d flori, dar sunt aszaat simtric, imbracand lastarii in totalitat, nu ar baza dezvelita. E mru ca o cununa, si are si toamna un val bogat de flori, dar numai daca nu e taiat excsiv. Eu p primul l-am cam ciuntit la incput, taind mai putrnic, dar apoi am aflat ca asta la asa un trandafir era o tampenie, iar acum isi arata adevarata frumusete.
Florile apar in panicule bogate, un galben cald, ca mierea, bobocul fiind chiar piersiciu. In timp floarea se decoloreaza pana la alb, creand astfel pete de diverse culori pe tufa. Eu am doua tufe, si imi place mai mult cea din umbra, fiindca nu se decoloreaza asa de repede, si arata mai bine, mai colorat. Cred ca e bine sa fie asezat intr-o zoa unde nu are soarele ala arzator de pranz, mai ales la campie, pentru a-si arata frumusetea amestecului de culori.E un trandafir care isi poarta singur de grija, eu nu il tai deloc, nu inlatur nimic, infloreste totusi hotarat pana toamna. Dar, fiind un hibrid multiflora, deci inflorind pe ramuri de un an, se comporta foarte frumos si la taierile de disciplinare, fiindca da mereu ramuri noi.



L-am cumparat acum doi ani, vazand la cineva o poza cu o arcada cu doi GDF, care mi-a mers la suflet. E drept, spunea ca cei doi trandafiri au 75 de ani.
Aici e linkul spre poza respectiva, l-am pastrat
http://www.flickr.com/photos/22455546@N04/2449707288/

11 comentarii:

Dalia spunea...

75 de ani, asta da varsta! In rest, ce sa mai zic, chiar raman fara cuvinte in fata acestor frumuseti. E absolut incantatoare combinatia culorii bobocilor cu cea a florilor deschise! Este impresionanta cascada asta de flori!

Claudia spunea...

E foarte frumos, l-am trecut si eu in vara asta in 'lista dorintelor', arata minunat cu combinatia de culori de la boboc la floare matura.La tine in poza 2 e crescut ca arbust, fara sprijin? Ca pare vertical si nu vad nici un sprijin...Avand ramuri flexibile nu se imprastie?

Corina spunea...

Da, e cam fara sprijin, de fapt intentionam sa-l leg pe gard dar apoi mi-a placut forma de cascada mai mult.In general imi place sa-i las pe ei sa se desfasoare. Nu este asa de viguros de ci nu se imprastie, construieste ramurile unele peste altele.Nu are cresteri asa de viguroase ca Apple Blossom de ex, pe ala daca il lasi liber devine o caracatita de nestapanit.

Unknown spunea...

Cred ca ar sta foarte bine langa minicascada pe care am reuşit sa o termin in vara asta.

Anonim spunea...

Flordel,

Ar sta bine si langa gardul meu!...

Gabi spunea...

Ce bine arata !!! Si langa gardul meu i-ar sta bine :) ...

Corina spunea...

Va dau si voua btasi, daca vreti.

Gabi spunea...

Eu vreau ! Sarumana !!!!

Anonim spunea...

Sunt rapita de farmecul acestei roze si caut s-o cunosc mai bine, citind tot ce ati postat si cautand imagini. Daca nu cer prea mult, as dori un butas in vara sau cand s-o putea. Floralia.

http://floralia.sunphoto.ro/

Corina spunea...

Sigur ca da, mai la vara, ca sa se prinda.

Lacrimioara spunea...

Imi place enorm acest trandafir iar ideea de a-l lasa sa se desfasoare cum vrea este geniala , daca stii cum se dezvolta fiecare. Imi puteti spune va rog daca ati incercat si la alti trandafiri aceasta metoda si cum s-au dezvoltat ?
Mutumesc,
Lacrimioara

Trimiteți un comentariu