Mary Rose

Un englezesc care face parte din primii English Roses, adica English Old Rose Hybrids.
Florile pastreaza farmecul neegalat al trandafirilor vechi, formand tufe in general de marime medie, cu parfum puternic de trandafir vechi.



Dupa unele pareri, trandafirii englezesti ai lui Austin au reluat fire pierdute in trecut, prin hibridizarea claselor de trandafiri vechi, idee pe care o cred si eu. Lumea a mers spre teahibrizi si floribunde, incrucisand infinit una cu alta si api intre ele, pierzand farmecul claselor vechi. Sclipirea de inspiratie a lui Austin e de a relua hibridizarile care au dus la formarea vechilor clase, hibrizi de Bourbon, Gallica, Damask, etc.



A fost prezentat pentru prima oara la Festivalul de la Chelsea, in 1983 impreuna cu Graham Thomas, si a atras atentia presei la noua tendinta de trandafiri, englezestii.



Mary Rose e unul din trandafirii care pe mine ma opreste din drum. Nu stiu ce are floarea asta, forma, putin cupata, petalele cu un aer zdrentuit, rezistenta la soare puternic , felul in care se pleaca la ploi, habar n-am dar imi place floarea asta enorm.



Un roz mediu, parfumat, cu o lastarire laterala echilibrata, cu o tufa proportionata si frumoasa. Plin de flori , prezentate in sus, mari, care se decoloreaza doar putin, cat trebuie.
Din spusele lui DAustin, poate fi lasat sa creasca mai mare, dar suporta si taierile mai scurte.
Numele i-a fost dat cu ocazia recuperarii navei lui Henry al VIII-lea, pe numele de Mary Rose, din apele canalului Solent, la peste 400 de ani de la scufundare.
Ca fapt divers, nava va fi expusa pentru public abia in 1912, cand se va termina constructia unei cladiri muzeale capabila sa o gazduiasca.

13 comentarii:

Antal B spunea...

Da , dupa unele pareri ...

Este un englezesc foarte frumos , imi place foarte mult , chiar rozul acesta il face sa fie unul dintre austinii extrem de asemanatori cu trandafirii vechi . Sant curios cum va forma arbustul in continuare daca nu va fi taiat deloc , vad ca are deja o structura lemnoasa serioasa la baza , probabil se va arcui foarte frumos .

Corina spunea...

Ha,ha,ha! Pai nu mergea o parere!
Nu stiu cat de netaiat va fi vreodata, pentru ca la mine sunt necesare mici corecturi primavara,dupa frig.Ceea ce se vede in poza e din 2004.

Antal B spunea...

O sa verific problema la fata locului , tare am impresia ca nu sant doar mici corecturi primavara , nu incerca sa adaugi lemn cu superglue ca tot te prind !

Corina spunea...

Am lipit cateva flori dar sper sa nu se vada, sunt maestra in superglue.

Anonim spunea...

Flordel,

Suna cam banal comentariul, dar nu pot spune decat ca e frumos cu totul. Este o tufa impozanta. Si mai are un coleg de strat chipes ca sa nu mai spun ca ma macina curiozitatea cine este necunoscutul portocaliu cu floare mare!

Corina spunea...

Care, cel din stanga?

Dani P. spunea...

Of, ce bine arata ! Si rezista la soare ?
Ma simt, ca un narcoman,cu drogul la vedere, dar de neatins ...

Anonim spunea...

Flordel,

Da, ala!

Corina spunea...

Ala e Westerland.
Dani, rezista , e un trandafir foarte rezistent.Fiind la mine intr-o zona mai laterala, nu mereu ajung sa ii pun ingrasamant sau sa-l musuroiesc, din pacate timpul e limitat. Nu imi face nici un fel de probleme, e in plin soare toata ziua, florile sunt superbe, el e frumos si plin de flori si frumos ca tufe.

Anonim spunea...

Este superb Mary Rose! Si sade tare bine langa trandafirul rosu! Au cam aceleasi proportii.

Il am si eu in gradina, din toamna lui 2009 si anul acesta a fost primul care a inflorit. M-am uitat acum prin poze si am vazut ca o prima fotografie a fost facuta pe 9 iunie. In cateva zile s-a umplut de flori. Vecinul ei este Winchester Catherdal, dar a ramas pur si simplu intepenit multa vreme (probabil nu s-a simit prea bine dupa iarna ce a trecut) - si totusi este sportul lui Mary Rose. Recunosc, insa, ca n-am mai apucat sa-l musuroiesc.

Inca o data spun, absolut superb(i - si Mary si cel rosu!)

Dalia

Masha spunea...

I think Mary Rose is one of the best English roses, and yours looks wonderful! Thank you for the lovely pictures.

Unknown spunea...

Un trandafir mai mult decat interesant.Probabil in toamna imi voi mari colecţia de trandafiri englezeşti.Ce culoare!Şi daca spui ca are un miros puternic ,atunci m-ai convins pe deplin.

Corina spunea...

Thank you Masha, I also love this rose, it is so carefree and so handsome.
I also think of it as one of the best english roses.

Da Mihai, e un engelzesc care, dupa mine, merita toata atentia.

Trimiteți un comentariu