Carmen

O mare surpriza placuta.
Am cumparat trandafirul asta acum doi ani, mai mult dintr-o convingere. Am convingerea ca orice pasionat de trandafiri ar trebui sa aiba in gradina cel putin creatiile de varf ale rozieristilor de la el din tara, daca nu se poate pe toti. Englezii o fac, si isi lauda creatorii cat pot, francezii la fel, ungurii asijderea, romanii sunt mai reticenti. Chiar daca nu ne putem lauda cu un numar impresionant de creatori, avem cativa trandafiri care mie mi se par a fi excelenti. Carmen nu era pe lista, din nestiinta, dar acum e cu siguranta.
Un un acoperitor creat in 1999 de Stefan Wagner si Gabriela Roman.



Are ramuri destul de groase, dar care se arcuiesc foarte frumos. Frunzisul e mai marunt, dar verde, lucios si parca nu e atins niciodata de boli. Florile, in buchete imense, sunt ondulate frumos, destul de puternic, si, adunate in buchetele mari strans, unele langa altele, clar dau impresia volanelor unei dansatoare de flamenco. Florile sunt si extrem de rezistente si la soare dar si la ploi, aproape ca pot sa spun ca nu le pasa.



In total, un trandafir frumos, extrem de decorativ si de rezistent.

Ajunge la un diametru de cam 90 cm, deci mie mi se pare potrivit si pentru borduri inalte.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos! Mi se pare ca seamana un pic cu Rusticana (l-am admirat tot aici), insa este mai inchis la culoare.

Felicitari pentru prezentari! :)

Dalia

Antal B spunea...

Floarea individuala este mai placuta comparativ cu Rusticana . Cunosti cumva originea lui ?

Trandafirii romanesti nu au avut parte de reclama celor straini , creatorul lor nu si-a dat interesul din punctul asta de vedere . Probabil mai putina aroganta ar fi fost recomandata in acest caz . Pe de alta parte nici trandafirii in sine nu sant extraordinari de frumosi , sant trandafiri placuti dar nu remarcabili . Comparatia cu englezii si ungurii este fortata , nu ne putem compara cu ei nici cantitativ si nici calitativ , sa fim realisti .

Corina spunea...

Multumesc Dalia,a i dreptate. Floarea e mai inchisa la culoare.Ce e foarte diferit insa este aspectul intregului buchet, total diferit. La Rusticana impresia e de diafan, de delicat, eu le zic flori de mar. Desi e un trandafir vigros, Rusticana are un aer de finete si aerisire.
Carmen in schimb arata ca si cum ar fi din hartie creponata, e cumva vesel si exuberant.
Antal, cred sincer ca nu e vorba de lipsa de interes ci de timpi diferiti si conditii diferite in lumea trandafirilor. Pe cand in lume se pompau bani grei pentru lansarea unor astfel de industrii, la noi nimeni nu achizitiona trandafiri.
Comparatia facuta se refera strict la atentia pe care o acorda gradinarul in a rasfoi intai ce se face aici si apoi a vizita alte zone.Si ma includ aici si pe mine, sa stii,cap de lista. In loc sa fi facut bordura din Lupo, un pitic Kordes care nu are nici o calitate in afara de rezistenta, cu siguranta ar fi trebuit sa optez pentru unul Wagner, din seria asta mai mica. Nici nu inghite comparatie.
Imi vine sa mor de ciuda.
Cat despre trandafirii in sine, nu am comparat industriile in sine si creatiile lor, nu ne putem compara in nici un fel, insa cei cativa pe care ii stiu , unii din ei, sunt trandafiri foarte frumosi si sanatosi.Depinde ce cauti, ca daca vrei sa compari cu niste Austini nu ai optiuni.
Uite, Petrina de exemplu, e din ce in ce mai clar ca seamana cu Bonica dar e mai florifera si mai rezistenta ca ea.Iar Bonica, chiar daca nu e un trandafir remarcabil ca floare, are certe calitati ca arbust in gradina.

Anonim spunea...

Antal, nu cunosc originea lui Rusticana. Nu am cunostinte prea multe despre trandafiri.

Corina, mi-a fost de mare folos tot ce am gasit scris de tine (pe forum si pe blog) si nu numai in legatura cu trandafirii. Trebuie sa recunosc ca e o adevarata incantare sa te citesc. Mult respect din partea mea si multe multumiri!

Dalia

Anonim spunea...

Flordel,

Frumos, dar tot Rusticana mi se pare mai frumos, are ceva aparte, cred ca este cum ai spus tu Corina, are o finete pe care eu nu o regasesc la Carmen.

Antal B spunea...

Stii foarte bine la ce ma refer , am mai discutat asta . Nu era vorba despre perioada de dinainte de 1989 cand nu se putea face nimic ci astia 20 de ani cand , macar pe siteul Rosafruct care ii apartine , putea sa fie prezentata o categorie speciala cu trandafirii romanesti , cu habitusuri , caracteristici etc.
99% din vanzarile online de trandafiri de gradina se bizuie astazi pe prezntarea vizuala , nimeni nu cumpara dupa descrieri sterile ci dupa niste fotografii de impact . De asta cumparam Lupo sau alti Kordes ca acoperitori , e valabil si pentru ceilalti creatori .
Cand ai la dispozitie atatea soiuri prezentate exceptional cine se mai cramponeaza de mandrii nationaliste si renunta la un Kordes in favoarea unui cvasinecunoscut trandafir " romanesc " ?
Or fi soiurile lui Wagner extrem de florifere dar fara reclama inteligent facuta vor ramane la tine in gradina si la alti cativa curiosi .
Rusticana este un trandafir extrem de florifer dar mare , acopera o suprafata foarte mare . Ca atare nu-si poate arata calitatile decat in cazul in care este lasat sa se faca arbust mare si sa prezinte explozia de flori de care se face atata tamtam . Nu este unic , as putea spune ca noi santem incantati ca un trandafir romanesc poate fi asa de florifer , ca si cand ar fi o descoperire epocala . Floarea in sine este extrem de banala , nu are parfum , este un roz decolorat aproape alb asa ca nu impresioneaza prin nimic . Sigur , daca vrea proprietarul poate fi minunata ...
Am doi Rusticana , unul lasat liber care a crescut enorm si arata oarecum impresionant la inflorirea maxima , spun oarecum pentru ca lipsa parfumului si aspectul general este frumusel dar nu deosebit , si altul care din lipsa spatiului acolo unde este plantat a fost taiat ca o floribunda , incerc sa-l tin sub control pentru ca se afla chiar langa o alee pietonala si deranjeaza daca se intinde aiurea . Cel taiat arata deplorabil , imi pare rau dar este un trandafir de o banalitate induiosatoare desi are 4 ani .
Eu am un alt romanesc preferat , inexistent in oferte dar l-am vazut la un rozariu , este vorba despre Nostalgica .
Am mai vazut si alte soiuri romanesti , cu exceptia lui Foc de tabara restul sant modesti .

Totusi , s-ar fi vandut foarte bine daca ar fi beneficiat de o reclama corespunzatoare . Deocamdata raman in stadiul asta ciudat , oarecum necunoscut . Ceea ce mi se pare bizar este ca nici macar creatorul lor nu i-a inclus in oferta propriei firme , sant doar cativa acolo si inecati in alte oferte .

Referitor la Petrina , astept si eu o prezentare comparativa intre Bonica si Petrina la dezvoltare maxima in conditii similare de crestere . Bonica a demonstrat in ani de zile de ce este capabil , nu vad cum un trandafir imitator ar putea sa-l depaseasca .
Iar in privinta rezistentei la conditiile de mediu eu spun ca totusi nu traim in nordul Suediei ca sa fim disperati dupa rezistenta la ger .

claudia spunea...

E dragut cu petalele alea ondulate...eu nu prea cunosc soiurile romanesti dar cred ca depinde ce asteapta fiecare de la un trandafir. Pentru gustul meu pacatuiesc prin lipsa parfumului. Nu stiu ce forma de tufe dezvolta, oricum e clar ca aproape toata lumea alege un trandafir in primul rand dupa floare, poate el sa fie un arbust super armonios daca nu-ti place floarea nu-l iei. In aceste conditii sunt prea putini trandafiri romanesti care-mi plac,ar fi, privind pozele, Mirela, Splendid si poate Iudit, dar fiindca nu au parfum in mod sigur as lua mai degraba altceva, poate romanesc doar unul, cu aceeasi motivatie ca a Corinei si anume obligatia de a avea in gradina un produs al unui rozierist roman

Corina spunea...

Toti aveti dreptate, eu mi-am spus opinia, a mea personala. Asa gandesc eu, nu oblig pe nimeni sa faca la fel. Oricum eu aleg dupa criterii ciudate pentru altii, aleg anumiti trandafiri vechi, aleg dupa pasarelele mele. Chiar ma uitam cu cineva ieri pe un dosar cu vechile mele achizitii, si am trandafiri Austin din anul 2003.Fac acum niste comparatii , avand deja destui romanesti, si este clar ca nu stim sa ne promovam marfa.
Mie imi plac de exemplu foarte mult, Steliana si pe primul loc Splendid.Deci altfel decat cum aleg altii.

Anonim spunea...

Flordel,
Asa si trebuie, iti dai seama ce lume plictisitoare ar fi daca tuturor ne-ar place aceleasi lucruri...
Ma apuca groaza numai cand ma gandesc!
Beauty is in the eye of the beholder.

Antal B spunea...

Mai mult sau mai putin frumosi , nu beneficiaza deloc de promovare . Asta ar trebui sa fie preocuparea creatorului sau distribuitorului . Si daca nu fac ceva in acest sens vor disparea destul de rapid , asa cum s-a mai intamplat pana acum la noi . Mare lucru sa faca si ei un site dedicat cu niste fotografii frumoase , dar lenea e cucoana mare , probabil ar vrea sa ceara piata de una singura .

Anonim spunea...

Flordel,

E simplu, nu vor sa vanda. Puteau macar sa faca un site cu o sectiune dedicata pentru trandafirii romanesti, dar nuuuu...
Si nu numai la Rosafruct, uitati-va si la alte site-uri ale creatorilor de trandafiri, o singura poza amarata cu floarea, nici nu poti alege ca toti arata la fel, majoritatea nu-si dau straduinta. Cred ca au impresia ca sunt mai presus de reclama si prezentarea amanuntita pe site este sub demnitatea lor. Nici macar o descrie logica si amanuntita, numele de inregistrare, anul, etc., nuuu... Pe mine ma enerveaza la culme chestia asta.

mflorian spunea...

Unele afirmaţii sînt gratuite şi făcute în necunoştinţă de cauză.

Ca să vinzi un butaş, trebuie să roboteşti în jurul lui cel puţin trei ani. În acest timp butaşul îţi mănîncă spaţiu, timp şi efort. După ce îl scoţi la vînzare constaţi că românul snob nu îl cumpără, în principal pentru că este atras de denumirile comerciale, cu etichete conţinînd neapărat "princess", "queen" sau "beauty". Vine primăvara şi tu rămîi cu stocul de rusticane sau rosabunde nevîndut. Îi plantezi şi speri că la anul, poate, poate. Dar la anul e la fel şi deja butaşii sînt prea mari pentru a-i vinde şi devine tot mai contraproductiv să te ocupi de ei, cînd alte soiuru sînt cele care îţi aduc bani. Aşa că ai de ales între a-i arde sau a-i pune la compost. Apoi stai şi te întrebi dacă mai are rost să te ocupi cu crearea de soiuri noi.

Cît despre promovare, după o viaţă trăită în comunism, e cam greu ca la 60-70 de ani să începi brusc să faci marketing şi advertising cot la cot cu alde Kordes sau Austin, care au mîncat capitalism pe pîine încă de la grădiniţă. Şi poate ai alte priorităţi, ca de exemplu sănătatea.

Îmi pare rău că trebuie să deturnez discuţia de la subiectul propriuzis, dar mi se par ciudate reproşurile pe care le citesc aici, iar afirmaţii de genul "Probabil mai putina aroganta ar fi fost recomandata in acest caz." le văd chiar deplasate.

@Corina: am ezitat destul de mult înainte să scriu acest mesaj şi nici acum nu sînt convins că ar fi tebuit să îl scriu, pentru că presupun că nu în această direcţie ai dorit să evolueze discuţia.

Corina spunea...

Nu iti pune te rog probleme de genul trebuia sau nu, dupa mine trebuia, si eu am aceeasi parere ca si tine. In mod normal, sunt si de parere ca oamenii de valoare intr-un domeniu -iar creatorul acestui trandafir e o valoare- nu se lanseaza comercial ei insusi. Ei sunt pescuiti de oameni de afaceri care stauin spatele acestor creatii si care gestioneaza din punct de vedere comercial toata situatia. Nimeni nu e priceput in doua parti, daca intr-adevar e un pasionat intr-un domeniu.
Asa cum un spital e imposibil sa fie condus ca lumea de un chirurg, un artist al bisturiului, asa si aici, partea comerciala trebuia sa apartina altcuiva.Insa la noi pescuitorii de talente nu prea exista deocamdata, si e pacat.
Mircea, ai dreptate, eu aveam in intentie sa prezint un trandafir frumos romanesc, de care sunt mandra,chiar daca nu va ajunge vreodata favorit mondial.Dar, printre altii de genul asta, sta cu capul sus si la o alegere unde ai nevoie de acest gen de trandafiri e bine sa ne uitam si in ograda noastra.
Din pacate la multi chestia pomenita de tine cu Queen si King, in nume e un criteriu de alegere, si numai faptul ca e romanesc ii face sa strambe din nas. Am ajuns in asa hal incat sa nu mai avem in gradina urcatori, ci grimpanti, ca de, romaneste e prea anost, asa ca ce sa mai zic.
Iar din acest snobism ne pierdem noi valorile.
Intr-o perioada eram foarte prinsa de muzica simfonica, aveam abonamente la concerte, urmaream noutatile. Exista acolo un intreg esafodaj al evreilor din domeniu, care se sprijina, se ajuta, se recomanda unul pe altul, probabil ca si in domeniul filmului.Si nu toti sunt niste valori, asta-i sigur.Dar e de admirat tenacitatea cu care isi sustin poporul.
Nu e cazul aici, e un exemplu oarecum deplasat, dar daca-i trandafir frumos, chiar foarte, pentru clasa lui de acoperitor, trebuie sa-l laud de doua ori.Unul pentru ca-i bun, al doilea pentru ca-i de-al meu.

anasstasia spunea...

Ok, ok, insa de unde il poti cumpara daca il doresti? Pentru ca eu trandafiri romanesti nu am vazut de vinzare pe piata. Ceva pe la rosafruct, insa acest trandafir nu l-am vazut niciodata.

Trimiteți un comentariu