Othello

Un englezesc foarte cunoscut in Romania, printre primii care au putut fi cumparati la noi.



E un trandafir rosu mai inchis, care se mai inchide in timp. Bineinteles, nu reusesc sa prind in poza rosul ala catifelat, pe care iti vine sa il mangai. La mine in gradina merge minunat, infloreste in doua valuri destul de distincte, frumos, plin de flori. Florile tin mult, se inchid putin la culoare dar rezista mult pe tufa si, desi floarea e foarte bogata, nu face niciodata balling desi la mine se mai intampla asta la unii, de la ploi combinate cu soare, de exemplu cateodata la Eden rose.



Florile sunt foarte mari, cu multe petale, cupate, extrem de parfumate. Tufa are un aspect cumva rigid, neasteptat la un Austin, cu tije groase si rigide si extrem de pline de spini. Cred ca are cei mai infricosatori spini e care i-am vazut, cu exceptia celor de la rugosa alba, dar care sunt mai mici. Ma infior de cate ori tebuie sa bag mana in tufa sa tai.
Desi este considerat un soi depasit chiar de Austin, datorita chiar felului mai rigid de a fi, eu il iubesc mult si chiar imi place combinatia cu Mary Rose, se pun unul pe altul in valoare.



Probabil nu a fost considerat un genitor prea interesant, sau nu lega usor, a dat doar 8 urmasi, majoritatea creati de Paul Barden , incrucisat mereu cu trandafiri vechi. Ca fapt divers, unul din urmasii creati de Paul Barden, Tusc-o-Jam, are parfum puternic de mir, un parfum mai rar in lumea trandafirilor, foarte deosebit. Parfumul apare la cativa Austini, singur sau combinat, cum este Constance Spry.
Asta in timp ce Mary Rose a fost folosit intens si a dat 48 de urmasi 14 din ei fiind chiar creatii Austin, dar si alti creatori au folosit-o intens, realizandu-i valoarea-Meilland, Clements, sau Heritage care a dat 31 de urmasi.

8 comentarii:

coco spunea...

ce frumos esteee...

Dalia spunea...

Sta foarte bine langa Mary Rose. Care este distanta dintre ei? Othello este din toamna lui 2009 la mine (ca de altfel toti englezestii, luati de la Rosafruct). Am vazut ca face niste flori uriase, frumoase, dar sunt cam sensibile la soare puternic sau ploi abundente.

In legatura cu englezestii: din pacate, trebuie sa le schimb locatia la vreo 4 dintre ei. Au fost pusi langa un gard si fiindca a trebuit sa-l refac, l-am mutat, cu aceasta ocazie, cu vreo 10 m mai incolo. Trandafiri s-au facut destul de mari, cu toate ca sunt in anul 2 si am emotii in ceea ce priveste mutarea lor. Ma gandesc sa-i mut pe la jumatatea lui septembrie. Am citit ca atunci ar fi ok, fiindca inca nu sunt intrati in repaus si pot lucra la radacini. O fi bine, o fi rau, nu stiu.

Corina spunea...

La mine la ploi nu a fost sensibil, poate la tine e din cauza ca e in soare, si soarele ii ususca florile. Tot ce e mai inchis la culoare, spre violet, visiniu mov, are probleme in soare foarte puternic. De asta trebuie sa aiba macar putina umbra.
Din cate stiu eu, trebuie mutati cat mai in iarna,sa nu simta.Oricum ei lucreaza la radacini, partea aeriana simte figul ,radacinile nu.Nu am citit nicaieri de varianta asta cu septembrie, dar cine stie, ...

Dalia spunea...

Asa este, Othello e in soare plin, de dimineata si pana seara. Eu stau un pic cam prost cu umbra, in acest moment.

Unknown spunea...

O combinaţie inspirata a celor doi trandafiri.

Gabi spunea...

Ce bine arata impreuna !!

Claudiu Platarescu spunea...

Buna seara ,

Numele meu este Claudiu si am o intrebare :
Aveti cumva trandafirul Orient Expres Pullman var. Baipeace ?
Multumesc .

Corina spunea...

Da, il am.

Trimiteți un comentariu