Reine des Violettes

Un hibrid perpetual, Mille Mallet, Franta, 1860.
Cand vad anii astia cu 1800, ma gandesc mereu cate gradini or fi fost infrumusetate de trandafirul asta, cate plimbari au fost inmiresmate cu parfumul lui. Un trandafir muult mai batran ca mine........ cu aproape o suta de ani.



Dupa multi autori, este cel mai frumos HP.
E un trandafir excelent pentru zonele mai umbrite, pentru a fi plantat la picioarele unui pom sau pentru un gard viu mai salbatic, mai natural. Nu are nevoie de indepartarea florilor trecute de taieri la ochi, de stropiri.



Mie imi place in combinatie cu un roz pal, dar ma gandesc ca ar merge nemaipomenit langa un palc de mesteceni alaturi de Ghislaine de Feligonde, langa o alee, sau o bancuta, unde sa poata sa te invaluie cu parfumul lui. Singura pretentie este sa fie ingrasat, are nevoie de un sol mai bogat sa-si arate perfectiunea.
Frunzisul este verde cu o tenta de gri, nu e verdele ala tare, inchis, ci cumva oxidat, antichizat.
Florile au forma aceia specifica la Gallica, pline de petale mai marunte si cu mijlocul impartit in patru, cu "nasturel" in mijloc, adica cu un mic bumb chiar in mijlocul florii.
Cand florile incep sa se deschida, sunt cupate si un fel de grena inchis,putin pudrat, ceva ca la boaba de strugure.



A doua zi se deschid complet, devin mai pale, dar totusi cu o culoare intensa. Mai tarziu, floarea se duce spre violet, cam ca la violete, ca si cum primeste o doza mai mare de albastru.
Formeaza o tufa mare, cam de aceeasi marime in latime ca si in inaltime, incarcata de florile nu prea mari, cu un parfum de vis, greoi, dar placut, care umple toata zona. Are si calitatea ca infloreste aproape continuu, nici nu se duc bine florile din primul val si incepe cresterile pentru valul doi.
"There is nothing like it; it is the apotheosis of the Old Roses, with an invaluable habit of flowering through the summer and again, freely, in the autumn. This is a rose to be treasured for all time"
Graham Thomas

10 comentarii:

Dalia spunea...

Ce culoare! E foarte frumos! SI atat de vechi...

(Corina, a inflorit Westerland! Este SUPERB! Si miroase atat de frumos! Cred ca am sa mai plantez inca doi, in triunghi, fiindca imi place mult de tot trandafirul asta. Cam la ce distanta ar trebui sa-i pun? )

Corina spunea...

Nu-i asa? Ce ma bucur ca ti-a inflorit, acum mintelegi ce zic cand spun ca are un soi de transparenta a petalelor pe care nu reusesc sa o scot in poze. Pune-i cam la 1m, se fac mari de tot.
Da, e un trandafir foarte vechi, genul acela care iti apare prin gradinile uitate, dupa care suspini fiindca nu reusesti sa recreezi aerul ala pasnic, linistitor si incarcat de parfumuri, cu lumini si umbre de copaci batrani si amestecuri de tufe de tot felul.

Dani P. spunea...

O tufa splendida, atit de plina de flori ... Si arata fantastic, chiar si cind, incep sa se ofileasca, au culori somptuoase, ca un brocat sau o catifea antica ... Te-ai gindit, sa pui linga el citeva tufe de Alchemilla mollis, ar arata superb violetul, alaturat galbenului-verzui.

Dalia spunea...

Multumesc mult pentru sfat! E splendid, intr-adevar, si a crescut atat de frumos din toamna si pana acum!

Reine des Violettes este incantator (am vazut ca n-are nici spini) si cu asa o prezentare de frumoasa, deja esti tentat sa-i gasesti un loc in gradina.

Corina spunea...

Dani, nu e deloc rea combinatia, insa aici unde e nu pot. Sunt de-a lungul unui gard,trandafiri vechi amestecati cu alti arbusti de tot felul, iar in fataa imediat un rand de acelasi tip de arbusti si trandafiri mai scunzi. Un fel de gard viu amestecatura, nu pun perene prin el, doar ceva bulbi chiar la picioarele tufelor, inghesuiti sub coroana, sa fie culoare si primavara.

Dalia, stai sa vezi peste vreo doi trei ani, ai sa te indragostesti iremediabil de el.
Si mie imi place am, am la cascada cateva.

Unknown spunea...

Cred ca pentru un gard viu ar merge de minune şi la mine.
Sa ascund cumva bancuta aceea,sa o descoperi şi sa fii total incantat cand o vezi.
Ce spui,e buna varianta mea?

Corina spunea...

Da, buna!

claudia spunea...

Aha, deci are nevoie sa fie ingrasat mai mult decat altii, e mai infometat...Dintre cei luati e la sarb la mine e printre cei mai pricajiti,nici nu a inflorit inca, e asa la inceput, e mai lent in dezvoltare cand e tanar sau poate fi din cauza pretentiilor la hrana consistenta?

Masha spunea...

Gorgeous! Your rose looks very beautiful and healthy. It hates it here, so I don't grow it but I am glad I can admire yours!

Corina spunea...

Thank you again,Masha.
Well, we both long for what the other one of us has. You like tis one and you cannot grow it in good conditions, I long for yout Tea or Tea -noisettes, and cannot grow them.

Claudia, in general cei mai vechi sunt mai lenti in primul an, asa ca ai rabdare, Anul asta eu nu as pune ingrasamant, de abia de anul viitor.

Trimiteți un comentariu