Rose de rescht

Trandafirii de Damasc formeaza o clasa foarte veche si incantatoare. In primul rand pentru ca sunt extrem de parfumati si cu culori placute. Pe deasupra, exista o veche traditie de pe la 1551 care spune ca au fost adusi chiar de la Damasc de catre Cruciati. Tentant, nu?

Rose de Rescht e un trandafir Damask Perpetual cu origini necunoscute.
Brent Dickerson a descoperit date dupa care, el a fost adus din Franta la Rescht cam la 1807 si probabil este de fapt Toul les Mois rosu. A fost redescoperit in orasul Rescht e catre Nany Lindsay, in 1945 adus in Anglia si reintrodus in 1950.
In America este catalogat in clasa trandafirilor Victorieni si a castigat 375 de trofee de-a lungul timpului.

Este un trandafir fascinant. In primul rand, are o tufa indesata si compacta, cu frunzis verde inchis perfect mat si foarte sanatos, semanand foarte bine cu frunzisul de la trandafirii Gallica.



Are insa coditele florilor foarte scurte, ca un adevarat damasc, facand florile sa para asezate pe tufa. Florile sunt un ciclam inchis, foarte batute, in forma de rozeta aproape pompon, si sunt produse in buchete mici imediat deasupra frunzisului. Florile sunt extrem de parfumate,cu parfum clasic de damasc. Culoarea florilor vireaza in timp spre un ciclam inchis cu note indigo.



Bobocii sunt aproape rotunzi, grasuni, cu un varf ascutit. Este extrem de remontant, daca nu tai imediat florile ofilite formeaza langa ele trei patru lastari noi cu boboci in varf. Dupa patru cinci ani trebuie taiat mai puternic pentru a stimula lastarirea bogata si a nu se degarnisi, si pentru a-i pastra capacitatea de a inflori bogat.
Probabil cea mai frumoasa calitate a acestui trandafir este parfumul.Un parfum dulce si puternic, de damask, cu note usoare de mosc.
Un trndafiri care tolereaza umbra si poate fi o alegere buna pentru un incepator in trandafiri mai vechi.



Eu il folosesc ca adaus la siropul de trandafir alaturi de Kazanlik, pentru ca e foarte parfumat si imi opfera si o culoare superba la sirop. Se inmulteste extrem de usor prin simpla butasire. Tufa mea cea batrana desi altoita, are in jur o gramada de Rose de Rescht junior.Cred ca e minunata ca gard viu scund in gradinile mai informale. Arata foarte bine alaturi de alti arbusti mai scunzi, nu aliniat in straturi echidistante pe langa gardul curtii.

7 comentarii:

Dani P. spunea...

Sper, ca in citiva ani, sa arate si tufele mele asa ...

Dalia spunea...

Frumoasa tufa, asa, acoperita pana jos de flori!

mflorian spunea...

Anul acesta ar fi trebuit să scurtez ramurile, după 4 ani în care nu m-am atins de acestă tufă. Nefăcînd acest lucru sistematic, am pierdut şirul anilor şi am omis pur şi simplu să fac operaţiile necesare. Drept rezultat, am obţinut o tufă de mai bine de 2mx2m care a înflorit abundent şi care a arătat absolut spectaculos la primul val. Asta, pînă la prima ploaie, cînd ramurile nu au mai putut susţine încărcătura de frunze şi flori ude iar tufa mea cea compactă şi luxuriantă s-a desfăcut şi s-a aplecat haotic, în toate direcţiile, inclusiv peste cîţiva trandafir vecini. Am încercat să o leg, dar acum arată mai ceva decît cocoşatul de la Notre Dame.
Rose de Resht dezvoltă o tufă foarte compactă şi ordonată, cu ramuri destul de subţiri, dar foarte dese, care se susţin reciproc, pînă ajung la un punct critic. Toată arta este să anticipăm acel punct şi să facem tăierile la timp. Altfel ne alegem cu un Quasimodo parfumat.

Corina spunea...

Ha, ha, ha, ce comparatie! Da, poate ai obtinut o tufa putin aiurea, dar ai gandit tu ce urmeaza sa faci,n ai ciuntit tufa an de an. Acum ai inteles ce face trandafirul tau, cum se comporta si ce sa faci mai departe.

Nikita spunea...

Buna ziua! Cine ma poate ajuta cu o informatie? De unde pot achizitiona soiuri de trandafiri pentru dulceata?...Dati-mi si mie un sfat, o recomandare...

Anonim spunea...

la 4 garden....si la pepiniera emma au trandafiri de dulceata.....i-am testat eu....

Anonim spunea...

Va rog sa precizati sincer cat persista florile acestui trandafir. Am achizitionat si eu in toamna un butas, iar in aceasta primavara a inceput sa infloreasca, intr-adevar, abundent, aproape neintrerupt, insa problema este ca florile nu tin decat 1-2 zile dupa care se scutura. Oare asta se intampla cu toti trandafirii de dulceata (l-am achizitionat pentru aspect nu in scop gurmand:) ?

Trimiteți un comentariu