St. Swithun

Un alt englezesc care face parte din grupa English Old Rose Hybrids, adica din incrucisari de trandafiri vechi, ceea ce spuneam , reluari de fire de hibridizare uitat.



Il iubesc foarte mult in primul rand pentru ca i-am facut o mare nedreptate. In primul an era ca o caracatita taratoare, aproape toate florile ajungeau pe jos. Asa ca, l-am mutat in zona unde am putul, ca sa acopere capacele cu florile lui. Nu prea l-am bagat in seama. In cativa ani s-a facut o tufa viguroasa, cu niste flori superbe, foarte mari, cu un parfum mai rar intalnit la englezesti, amarui, ca si cum ar contine samburi de migdale, dar si un parfum greu de mir. Mi-a dat toate planurile peste cap, fiindca l-am combinat cu Cornelia in acest scop iar aceasta a ramas mult in urma ca vigoare.



Florile sunt grele de petale, un roz cald, pudrat, mergand la ofilire spre alb, cu o rozeta care ramane cu mijlocul in sferturi, ultimele petale din mijloc ramanand in permanenta stranse.



Tufa e bogata, mare, extrem de sanatoasa, chiar intra la mine in grupa celor mai sanatosi, cu frunzis verde mediu.
Poate fi condus si ca urcator, dar in momentul in care tufa se intareste, daca e condus ca tufa, are o forma echilibrata si stabila.



Nu putea sa nu-mi placa trandafirul asta, avand in vedere ca are parinte pe Mary Rose, pe care o admir mult.
A fost numit asa la comemorarea a 900 de ani de la construirea Catedralei Winchester.

6 comentarii:

Dani P. spunea...

Corina, ma omori cu trandafirii tai ! Si pe St. Swithun, l-am ochit si eu, da mi-e frica, sa nu fie afectat de caldura.
Cam tot ce-mi place si nu pot cultiva eu, creste in gradina ta ... Ma multumesc, cu gindul, ca poate,intr-o primavara, iti fac o vizita, sa vad raiul de aproape ...

claudia spunea...

Eu m-am trezit cu el in batatura fara sa vreau, mi-a venit in comanda de la Petrovic, dar nu regret, imi place de el si-mi place si parfumul lui, cum spuneai si tu are un parfum deosebit. Si la mine e imprastiat acum, lastarii sunt destul de subtiri dar cum ma gandeam sa-l conduc ca urcator nu mi-am facut probleme, e ok si daca ramane asa si daca se intareste o sa-l las ca arbust inalt.

Corina spunea...

Dani, eu nu pot creste Tea, si mor dupa ei, dar...asta e, ma multumesc cu surogate.

Corina spunea...

Claudia, nu hotari acum, da-i timp, nu-l taia vreo trei ani, si vezi atunci, urmareste ce structura face, e in functie de clima.

claudia spunea...

Sigur ca o sa-l las in pace, asa voi face cu toti englezestii si cei vechi, nu ma ating de ei 3 ani pana vad in ce directie o iau. Oricum, am emotii cu ce vor face in clima mea cei care zice-se ca se preteaza ca si urcatori pentru ca locul stabilit pentru ei exact de asta are nevoie, de ceva inalt.

Corina spunea...

Mama mea are in curte un Othello care in partea din spate e sprijinit pe un fel de grilaj, iar in fata are cateva ramuri lasate libere.Sa stii ca arata perfect asa.Are o structura indesata si frumoasa, exact cum spunea Von undeva, cu spatele sprijinit. Merge de minune asa.

Trimiteți un comentariu