Tess of the DUberville

Tot un englezsc, tot din grupa English old rose hybrids.
Fata de ceilalti de prin gradina mea, un trandafir complet diferit. In primul rand,are tije lungi, destul de rigide, capabile sa sustina frumos florile, chiar daca se arcuiesc putin, dar asta ii da o oarecare eleganta. Va fi clar un trandafir mare, de proportii. In cartea lui Austin il da la 90 x 110 cm, insa deja ramurile au ajuns la mine la peste un metru douazeci. Si e doar in anul doi. Vad insa ca pe HMF e dat ca merge pana la doi metri.



O alta particularitate sunt florile in buchete. In general Austinii cu flori mari sunt trandafiri cu una -trei flori pe tija, asta deja mi-a facut un buchet cu sapte. Florile sunt mari, chiar foarte, un rosu puternic, o idee ciclam, insa adanc si de impact.In momentul in care vezi cinci flori de tipul florii de la Mary Rose, dar mai voluminoasa, la gramada, efectul e superb. La inceput florile cu multe petale, se deschid cupat, dar, surpriza, dupa o zi jumatate din randurile exterioare de petale se flexeaza spre spate, dand volum florii.



Floarea devine in felul asta deosebit de frumoasa, ai senzatia ca sunt doua flori mari lipite spate in spate, nu am mai vazut efectul asta in alta parte.
Aici int-o poza facuta de Antal, am permisiunea sa o pun.



Parfumul , foarte puternic, seamana aproape perfect cu cel al unor trandafiri care sunt pe aici pe marginea strazii, plantati probabil pe vremuri de primarie, Rosa ruselliana. Uitandu-ma in stramosii lui Tess, intr-adevar provine si din ruselliana.



Chiar si spinii sunt interesanti.Are niste spini cuminti, destul de spatiati, medii, nimic deosebit, insa printre ei la distante egale are niste umflaturi mici, un fel de spini incipienti, asezati simetric printre cei normali.
Dupa mine va deveni un trandafir spectaculos, e deosebit, si , desi e de pe acum viguros, Austin spune ca se poate cconduce si ca urcator. Un urcator de o asemenea culoare, cu parfum puternic si cu asemenea flori mari si bogate, cred ca este un spectacol. Chiar ma bate gandul sa-l mut langa un suport, dar la clima mea caracterul urcator poate fi discutabil.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Flordel,

Cum are valul 2?
Arata bine, daca face o tufa inalta care se tine singura pe picioare ei ma intereseaza mult.

Corina spunea...

Valul doi e foarte bun, dar deocamdata tufa e mica. Tot incerc sa mai atasez poze la postare si nu pot, probabil mai tarziu isi va reveni site-ul, poate au probleme.E mai inchis ca in poza, mai adanca culoarea.

Trimiteți un comentariu