Veilchenblau

Creat in 1909 in Germania de Schmidt
Un rambler, hibrid multiflora. Culoarea e neasteptata, floarea intai este un mov lavanda, stropit ocazional cu cate o dunga alba, mai ales spre mijloc, virand apoi spre un liliachiu albastr, ca la final sa ajunga un mov gri., cu staminele vizibile si in contrast superb .Este impresionanata masa mare de flori colorate, care acopera ramurile lungi si care aproape nu lasa frunzele sa se vada. Parfumul este mediu, floral, aerisit.



Creste foarte mare, la mine a ajuns deja pe acoperisul casei. In vara trecuta l-am mai taiat, am redus din volum, era deja imens, se lansase cu ramuri extrem de lungi in toate directiile, ca o caracatita. Se pune in valoare cel mai bine intr-un loc putin umbrit, unde culoarea intensa nu se arde si se pastreaza foarte bine. La mine este in latura de nord a casei, si pare sa se simta excelent, am impresia ca vrea sa ne elimine si sa ramana el in gradina.



Mai are un avantaj, nu are spini.
Frunzisul e verde mediu, lucios, firunzele fiind inguste si ascutite.
Probabil datorita culorii deosebite si a lipsei spinilor, a fost folosit intens in hibridizari, avand peste doua sute de descendenti.



Desi e cu o singura inflorire, spectacolul e unic si, dupa mine, merita un loc in gradina. Poate fi combinat excelent, dupa mine, cu un rambler alb sau crem, pentru un spectacol complet.

15 comentarii:

Dalia spunea...

Stiam de Veilchenblau, tot de la tine, Corina (am citit pe forum), si ce sa zic, m-a fermecat! L-am cautat si eu, si l-am gasit doar la robertorosii.ro. Am vorbit cu ei si au zis ca il vor aduce din Olanda, in 2 saptamani. Apoi m-au sunat si mi-au zis ca ca nu l-au gasit. :( Trandafirul asta mai are si marele avantaj ca este rezistent la ger. Si treaba asta era un atu in plus pentu gradina mea (situata in nordul tarii si expusa la vant).

Am vazut ca se vinde pe site-ul kordes, si ma gandesc ca poate il vor aduce si cei de la firma Coral si atunci, cu siguranta il voi cumpara. Este unul dintre trandafirii aflati pe lista mea. Si asta multumita tie.

Corina spunea...

Daca tot ti-am impuiat capul cu el, iti pun la prins cativa butasi, insa ai grija, eu aici zic mereu ai grija ce-ti doresti! E un trandafir maaare!

Dalia spunea...

Ce sa mai zic, Corina, am cam ramas fara grai... Iti multumesc tare tare mult! Chiar n-am cuvinte... Cum as putea sa ma revansez pentru tot ce am primit de tine?! Crede-ma ca am invatat foarte mult din tot ce ai scris (si despre artari, si despre prunusi, ca sa nu mai amintesc de tranafiri).

Da, stiu ca e mare, dar am sa-l sui si eu pe casuta care "locuieste" in gradina. Si va primi soare doar pana pe la 2 dupa-amiaza.

Cum as putea sa te contactez?

Dalia spunea...

Acum am vazut ca exista o adresa de mail.

Corina spunea...

Mailul meu alexm.sim@xnet.ro
Ma bucur ca totusi erau acolo cativa oameni care citeau ce scriam.

Unknown spunea...

Eeee,parca aici nu sunt!Puţini,dar curajoşi,nu?
Glumesc,desigur.
Mai ai timp sa pui şi butaşi la prins?

Gabi spunea...

Sigur ca erau oameni care citeau si care mai citesc, si s-au imbolnavit de trandafiri datorita informatiilor postate de tine.

Corina spunea...

Gabi, bine ai venit,am atunci o mare multumire, merita sa te imbolnavesti de asta,cu siguranta.

Dani P. spunea...

E un trandafir, de care se aude numai bine. Cred, ca ar fi fabulos si pe o pergola sau un chiosc ... Loc sa ai, sa cresti un astfel de gigant !

claudia spunea...

E minunat! Chiar zilele astea tot cautam prin gradina un loc unde as putea planta un rambler si cautam ceva sa-mi placa. Stiam de Acesta de la tine din gradina, mi-a placut mult si am mai vazut foto si cu un altul, Paul's Himalayan Musk. Daca as gasi un loc potrivit ma gandesc sa ii combin pe acestia doi

Corina spunea...

Si Kiftsgate, pe care l-am cautat mult, e un rambler spectaculos, cu inflorire singulara si puzderie de macese superbe.

iulia, 02.12.2011 spunea...

si eu sint indragostita de el pe veci. l-am vazut in Gradina Botanica Galati. nu te saturi privindu-l.e imens acolo si pe lat si pe inaltime. e o alee lunga de vreo 40 de metri, plina de rambleri. de departe acesta iti taie respiratia.

Corina spunea...

Da, asa e, numai ca oricine are un rambler de talie mare trebuie sa stie ca talie mare inseamna maaaare, pe toate dimensiunile. Adica urias. E de multa vreme pe acoperisul casei.

geodezia spunea...

eu zic sa nu va mai uitati la rosele Corinei .. creaza dependenta .. e mai rau decit un drog.. asa m-a schimbat pe mine .

Corina spunea...

Lasa sa se uite, sa pofteasca si sa isi aduca trandafiri in gradina, cum ai facut si tu. Acum cativa ani nici nu visai sa ti se puna pata pe ei in asemenea hal!

Trimiteți un comentariu