Westerland

Creat in 1969 de Reimer Kordes.
Am cumparat prin 2004 un Westerland. Eram incepatoare, cumparam dupa poza, nu aveam multe informatii. In al doilea an de crestere, trandafirul m-a fascinat. Nu tufa, nu floarea ci intregul ansamblu.



Floarea e un portocaliu cu nuante, semidubla, cu petalele putin ondulate. Pe masura imbatranirii ,floarea devine un fel de somoniu , se deschide, si se evidentiaza putin baza petalelor mai galbena.



Totul are un aer vaporos, dar colorat, iar in soare e extrem de parfumat, condimentat si citric, dupa nasul meu. Se umple de flori in sezon, si ai senzatia ca in interiorul tufei e o lumina, petalele avand o semitransparenta care creaza o impresie feerica.



Interesant este ca petalele si floarea, ca si felul in care sunt asezate florile pe tulpinite lungi, pline de spini, arata in stramosii apropiati trandafiri salbatici. Si asa este, are de mai multe ori in stramosi pe Rosa eglanteria.
Constrar aparentelor de delicatete, tufa este viguroasa, mare, cu ramuri serioase si frumos echilibrata, la mine in gradina. In zonele mai calde, am inteles ca lanseaza ramuri lungi si destul de laxe, care pot fi conduse ca la un urcator.
Nu este un trandafir spectaculos, nu are niste flori impresionante.Insa efectul decorativ al tufei in gradina este deosebit, nu am vazut trandafir din gama asta sa-l egaleze.



Poate fi gasit si pe la noi cu usurinta, si merita cu prisosinta.

18 comentarii:

Dani P. spunea...

Foarte frumoasa tufa, intr-adevar, mai ales in ultima fotografie. Ai niste trandafiri fantastici ...

claudia spunea...

nu stiu de ce spui ca nu e spectaculos...dupa parerea mea trandafirul asta atata intr-un mare fel!Cum spuneai si tu, e frumos in ansamblul lui, nu e doar o floare frumoasa intr-un varf de bat!

Corina spunea...

Da, de aceea si spuneam mai demult ca la mine nu poate fi sub nici o forma condus ca urcator.

Multumesc Dani.

Claudia, ma refeream la floarea in sine, care nu e de admirat in sine ci in ansamblu are un efect excelent.

Anonim spunea...

Mi-nu-nat!!! Este doar o singura tufa?

L-am cumparat si eu, in toamna. S-a dezvoltat foarte bine, insa i-am indepartat primii boboci (cu greu, recunosc - i-am lasat doar unul). Imi plac foarte mult trandafirii portocalii!

Dalia

Corina spunea...

Sunt doua tufe, cu diferenta de doi ani intre ele.
Dupa mine ai ales un trandafir foarte frumos si parfumat, eu il iubesc mult.

Anonim spunea...

Corina, am cativa trandafiri care au fost alesi in urma recomandarilor facute de tine, pe forum. Si pentru asta, iti multumesc! Am incercat sa ma inscriu si eu, dar, din pacate, inregistrarea este dezactivata. Imi pare nespus de bine ca am gasit acest blog si te felicit pentru tot ce impartasesti aici!

Si apropo de portocalii, am un urcator, destul de sensibil la soare (i se cam ard frunzele), Metanoia se numeste. Are o floare foarte asemanatoare cu Westerland.

Dalia

Corina spunea...

Ma bucur mult ca iti foloseste o parte din informatii, asta era scopul. Unde ai incercat sa te inscrii, aici?
Se ard frunzele, sau petalele? Trebuie clar mutat la putina umbra, mai ales ca sunt mai rari trandafirii care suporta umbra.Pana la urma poate i un atuu nu defect.

Anonim spunea...

Am incercat sa ma inscriu pe Totamush, dar cand dau pe "Register", imi spune "Sorry, registration is currently disabled."

Se ard frunzele. Sunt mate, si, din cate imi amintesc,( din ce am citit :) ) trandafirii cu un astfel de frunzis sunt sensibili la soare. Dar, cand l-am plantat, nu stiam asta.

Dalia

Corina spunea...

Dalia, ai sa vezi ce diferenta este intre cei doi, din cate observ.Nu il stiu pe Metanoia, dar am cautat putin, e o floare cu petale mai pline, nu are trandparenta lui W. W are petalele mai subtiri, si lasa sa se intrevata lumina, nu stiu sa explic, ai sa vezi, e o diferenta colosala.Chiar astept sa-mi spui, sunt curioasa.
Metanoia asta vad ca e un feld e fantoma, nu gasesc date despre el.Stii cine l-a creat?

coco spunea...

waw...minunat !

Anonim spunea...

Nu stiu mare lucru despre el. L-am cumparat de la Baumax, anul trecut, era la reducere si fiindca era portocaliu, l-am luat. L-am cautat si eu pe helmefind si pe alte site-uri, dar n-am gasit mare lucru. Si totusi l-am cumparat fiindca mi-a placut culoarea. Bobocul este portocaliu aprins, floarea un portocaliu destul de intens si cand se trece devine un portocaliu-roz, dar nu sters. Este micut, dar totusi pot spune ca este un trandafir cam sensibil. Westerland este mult mai viguros, ca sa zic asa. Si cand o sa-l vad si inflorit... :)

Un alt portocaliu care a aterizat in gradina mea (dar m-am informat inainte sa-l cumpar) este Fellowship. Din cate am vazut, arata minunat. A facut 2 flori si la mine, si da, e portocaliu adevarat. :)

Dalia

Corina spunea...

Ai deci o colectie de portocalii mai deosebiti.

Unknown spunea...

Infloreşte şi spre toamna,sau are numai o singura sesiune ?
E draguţ in felul lui.Cred!

Corina spunea...

E remontant, dar parca tu stii asta, nu il ai si tu?

Anonim spunea...

Flordel,
Nu am mai vazut asa poze frumoase cu Westerland ca la tine!
Mi-a placut mult si am vrut sa-l iau, dar l-am vazut la cineva in gradina acum vreo' 3 saptamani si arata rau, niste bete inalte si golase, ihhh...
L-am repus pe lista.

Corina spunea...

E bine, e un trandafir reistent si frumos, iar de parfum ce sa zic........
Poate era plasat prost acela, poate nu avea pamantul car eii trebuie, cine stie, W e nepretentios si nu inteleg de ce nu mergea unde l-ai vazut.

Anonim spunea...

Habar n-am de ce, dar arata ca un TH crescut aiurea, cu cateva flori in varf. Cred ca era taiat si legat prost, dar impresia generala era groaznica.
Oricum il voi comanda si eu, prea l-am invartit si intors pe toate partile.

Corina spunea...

Daca era dirijat ca urcator, atunci trebuia dus lateral, stii si tu cheastia asta. Asa , au obtinut o matura, probabil au si facut taieri in primavara. Daca au taiat din el in primavara, au taiat precis varfuri din putinele laterale pe care probabil le-a dat, adica exact viitoarele flori.

Trimiteți un comentariu